EXCLUSIV Oamenii de afaceri ezită să reinvestească. Doar 0,8% dintre firmele cu profit declarat, convinse de scutire

EXCLUSIV Oamenii de afaceri ezită să reinvestească. Doar 0,8% dintre firmele cu profit declarat, convinse de scutire
scris 21 ian 2016

Scutirea de impozit acordată de stat nu îi convinge pe oamenii de afaceri să reinvestească din profit, în cazul în care înregistrează așa ceva. Date oficiale furnizate Profit.ro indică un număr extrem de redus, de doar 0,8% dintre firmele cu raportări de profit, care au accesat această facilitate în primele luni de la reintroducere.

Scutirea este acordată pentru sumele cheltuite din profit cu achiziționarea de echipamente tehnologice, respectiv mașini, utilaje și instalații de lucru.

Urmărește-ne și pe Google News

Neimpozitarea profitului reinvestit a fost reintrodusă în vara anului 2014, cu aplicabilitate până la 31 decembrie 2016, după o măsură oarecum similară, aplicată în intervalul octombrie 2009 – decembrie 2010, în perioada crizei financiare, cu o amânare la acea dată a impozitării profitului pe perioada de amortizare a investiției.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Datele aflate în posesia Profit.ro relevă că, în al doilea semestru din 2014, practic în primele șase luni de aplicare a facilității, scutirea a fost cerută de doar 2.365 firme, printre care două bănci, reprezentând aproximativ 0,8% din cele 295.000 firme care au declarat profit pentru a doua parte din acel an (dintr-un total de 700.000 firme înregistrate și circa 300.000 persoane fizice autorizate).

Profitul reinvestit a însumat doar puțin peste 1,1 miliarde lei dintr-un total declarat de 39,3 miliarde lei.

EXCLUSIV Schimbările pregătite de Guvern, la cererea ANAF, care vor zgudui regulile insolvenței CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Schimbările pregătite de Guvern, la cererea ANAF, care vor zgudui regulile insolvenței

Din cele 700.000 firme înregistrate atuncidoar 600.000 aveau activitate, 580.000 de firme înregistrând active sub un milion de euro și doar 20.000 fiind companii mari.

Datele mai relevă că suma colectată din impozitul pe profit a fost de 12,19 miliarde lei pe întreg anul 2014, iar impozitul pe profit colectat la buget pentru semestrul al doilea a fost de 6,1 miliarde lei.

Pentru 2015, autoritățile nu au centralizat încă datele. La sfârșitul lunii noiembrie 2015, în România erau active 1,1 milioane firme și persoane fizice autorizate.

Guvernanții speră ca relaxarea fiscală să stimuleze investițiile

Codul Fiscal intrat în vigoare la 1 ianuarie a extins definiția echipamentelor tehnologice pentru care este aplicată scutirea de impozit pe profit, incluzând calculatoarele și perifericele, precum și programele informatice.

Eliminarea impozitului pe profitul reinvestit împreună cu alte măsuri de relaxare fiscală, precum reducerea TVA la 20%, scăderea impozitului pe dividende la 5%, introducerea cotelor diferențiate de impozitare pentru întreprinderile mici și mijlocii, ar trebui să scutească în acest an mediul privat de cheltuirea a peste 10 miliarde de lei.

Speranța guvernanților este că economiile rezultate din relaxare fiscală vor avea "efecte economice de runda a doua", cu impact pe creșterea puterii de cumpărare și în investiții, recuperându-se astfel din reducerea încasărilor la buget.

"Vor fi mai mulți bani care rămân mediului privat. Și mediul privat ne așteptăm să aloce în mod eficient aceste resurse, inclusiv în investiții private", spunea ministrul Finanțelor, Anca Dragu, la prezentarea bugetului de stat pe 2016.

Rămâne de văzut însă în ce măsură mediul privat va considera că măsurile enumerate sunt suficiente pentru a determina o creștere semnificativă a investițiilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit
reinvestit
scutire
patroni
afaceri