EXCLUSIV Lista firmelor românești care au trecut granița, ierarhizate de stat după exportul net

EXCLUSIV Lista firmelor românești care au trecut granița, ierarhizate de stat după exportul net
scris 12 mai 2016

Producătorul de scaune și mic mobilier Plimob din Sighetu Marmației (județul Maramureș), Societatea Națională a Sării Salrom și Chimcomplex Borzești sunt firmele cu capital românesc cu cel mai mare export net, relevă un document confidențial redactat de autorități.

Exportul net reprezintă diferența dintre valoarea bunurilor și serviciilor exportate și valoarea celor importate.

Urmărește-ne și pe Google News

Lista, obținută de Profit.ro, include firmele cu capital exclusiv românesc, indiferent dacă sunt private sau de stat, fără să se refere la companiile cu acționari străini.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Informațiile centralizate de autoritățile statului, singurele valabile în raport cu alte evaluări bazate pe date incerte, cuprind aproape 140 de firme, cele mai multe din industria de îmbrăcăminte (37), industria mobilei (31), industria construcțiilor metalice (17) și industria alimentară (8). Aproape jumătate dintre primii exportatori sunt însă producători de mobilă. În domeniul fabricării calculatoarelor și a produselor electronice și optice este un singur exportator notabil. 

EXCLUSIV Lista oamenilor de afaceri, a vedetelor și a politicienilor cărora Fiscul le verifică averea CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lista oamenilor de afaceri, a vedetelor și a politicienilor cărora Fiscul le verifică averea

În acest top, prima poziție este ocupată de Plimob, o societate cu capital privat 100%, înființată încă din 1886, având ca profil principal producerea de scaune pliante și mic mobilier din lemn. Privatizată integral în 1992, cu acționari din rândul angajaților, și avându-l ca acționar majoritar pe directorul general, Vasile Godja, firma este unul dintre principalii furnizori ai companiei Ikea, cel mai mare retailer de mobilă și decorațiuni interioare din lume, grație unei relații comerciale în care s-a implicat și fondatorul Ikea, Ingvar Kamprad.

EXCLUSIV Lista firmelor românești care au trecut granița, ierarhizate de stat după exportul net

Societatea Națională a Sării (Salrom), controlată de Ministerul Economiei cu 51% din acțiuni și la care Fondul Proprietatea deține 49% din capital, ocupă locul secund în această ierarhie.

Societatea, singurul producător de sare din România, a realizat anul trecut o producție de 2,18 milioane de tone, în creștere cu 6% față de anul precedent, pe fonsul majorării cererii, din care un sfert a fost exportat în Ungaria, Slovacia, Bulgaria, Serbia și Republica Moldova.

EXCLUSIV Lista firmelor românești care au trecut granița, ierarhizate de stat după exportul net

România are cele mai mari rezerve de sare din regiune, suficiente pentru câteva sute de ani, dar exporturile sunt efectuate în general în țările vecine, deoarece, pe distanțe mai mari, transportul ajunge la o pondere prea mare în prețul final, sarea fiind o marfă ieftină.

Recent, Ministerul Economiei a amânat pentru noiembrie momentul listării pe bursă a unui pachet de acțiuni din portofoliul Fondului Proprietatea, cu argumentul că procedurile aferente necesită mai mult timp.

Podiumul este completat de fabricantul de substanțe și produse chimice Chimcomplex Borzești, controlat de omul de afaceri Ștefan Vuza și principalul concurent de pe plan intern al Oltchim Râmnicu Vâlcea. Dacă în ultimii ani afacerile Oltchim au scăzut, vânzările Chimcomplex au cunoscut o creștere importantă, ajungând, în 2014, la 187 milioane de lei, în creștere cu 7% față de anul precedent. Profitul net al societății a fost în acel an de 4 milioane de lei.

Chimcomplex a participat și la licitația din 2012 pentru privatizarea Oltchim, dar a pierdut în fața lui Dan Diaconescu, care a anunțat o ofertă mai bună financiar.

EXCLUSIV Lista firmelor românești care au trecut granița, ierarhizate de stat după exportul net

Ierarhia este continuată de către firma de produse farmaceutice Biotehnos, cu sediul în Otopeni, înființată de familia Mânzatu (Liliana și Ioan Mânzatu, ultimul fiind cel care a fondat, în 1990, Partidul Republican, din partea căruia a candidat la președinția României în 1992, obținând 3,04% din voturi).

Anul trecut, Biotehnos a avut o cifră de afaceri de 20 milioane de euro, vânzându-și produsele în România, Rusia, Belarus, Kazahstan, Kargastan, Uzbekistan, Tadjikistan, Turkmenistan, Armenia, Moldova,Georgia, Ucraina, Azerbaijan și Mongolia.

Principalul produs al Biotehnos este un medicament denumit Alflutop, o soluție injectabilă preparată din extract de pește marin.

EXCLUSIV Lista firmelor românești care au trecut granița, ierarhizate de stat după exportul net

Pe locul 5 se află un alt producător de mobilă, Eurocom Expansion din Băiculești (județul Argeș), înființat în 1992 de Viorel Popescu pe o platformă de peste 120.000 de metri pătrați. În 2014, cifra de afaceri a societății a depășit 11 milioane de euro.

În vara anului trecut, Eurocom a cumpărat terenul și construcțiile fostei fabrici de porțelanuri din Curtea de Argeș, ARPO, aflată în lichidare judiciară, pentru 715.000 euro.

EXCLUSIV Lista firmelor românești care au trecut granița, ierarhizate de stat după exportul net

Societatea este urmată tot de un producător de mobilă, Mobilier General Arad MGA, administrat de Ilie Moț, cu afaceri de 54 de milioane de lei și un profit de 8,2 milioane de lei în 2014, cu 21% mai mare decât în 2013. Compania a fost înființată în 1994.

Ierarhia redactată de către autorități este completată cu firma Class Shoe din Cluj-Napoca, producător de încălțăminte din piele pentru femei și exportator pe piața UE și SUA. În România, marfa este comercializată sub brandul City Chic.

Firma a fost înființată în 1998, ca societate cu capital integral românesc, de către Lena Bejan (46% din acțiuni), Sorin Grindean (44%) și Daniela Lujerdean (10%) și a înregistrat în ultimul an de raportare un profit de peste 5 milioane de lei.

EXCLUSIV Lista firmelor românești care au trecut granița, ierarhizate de stat după exportul net

Aceasta este urmată de un alt producător de mobilă, Virix Prod, administrat de Silviu Dobrin, cu sediul în comuna Crângurile (județul Dâmbovița), înființat în 1994 și care astăzi își trimite aproape toată marfa la export, către Iordania, Siria, Egipt, Kuwait, Tunisia, Portugalia, Spania.

EXCLUSIV Lista firmelor românești care au trecut granița, ierarhizate de stat după exportul net

Ultimele două poziții din acest Top 10 sunt ocupate de exportatori din domeniul comerțului: Side Trading din Timișoara controlat de Romulus și Mariana Cuzma, furnizor către Europa de detergenți, cosmetice, parfumuri și produse de igienă personală, și ferma de animale Romespa din comuna Biharia (județul Bihor), aflată în topul celor mai mari ferme de creștere a bovinelor din România și controlată de Sandor Darabonț.

EXCLUSIV Lista firmelor românești care au trecut granița, ierarhizate de stat după exportul net

Lista primelor 100 de firme cu capital autohton cu cel mai mare export net este prezentată de Profit.ro AICI.

La sfârșitul lunii martie, Profit.ro a prezentat, tot în exclusivitate, ierarhia companiilor din România, inclusiv cu acționari străini, defalcat pe regiuni geografice.

EXCLUSIV LISTA Guvernul pregătește atacul asupra Comisiei Europene cu brânză, fructe, covrigi, carne și miere CITEȘTE ȘI EXCLUSIV LISTA Guvernul pregătește atacul asupra Comisiei Europene cu brânză, fructe, covrigi, carne și miere

În vara anului trecut, președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCIR), Mihai Daraban, preciza, fără exemple în acest sens, că în top-ul primilor 100 de exportatori din România se află doar 3 companii cu capital românes, cifre care "trebuie să pună pe gânduri", fiind un argument că aceste firme trebuie susținute.

"Sunt 22.052 de exportatori în România, dar primii 1.000 dețin 82,4% din exportul României, ca să nu mai vorbesc că primele cinci companii dețin 14,4% din exporturi. În primele 100 sunt doar trei firme cu capital românesc", a arătat șeful CCIR.

La rândul său, ministrul Economiei, vicepremierul Costin Borc, puncta faptul că, din cele 22.000 de societăți (dintre cele 750.000 înregistrate la Registrul Comerțului) care exportă, 85% sunt filiale locale ale unor grupuri străine, iar 15% sunt întreprinderi cu capital românesc.

Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) a urcat, în primul trimestru al acestui an, la 1,966 miliarde de euro, cu 589,3 milioane de euro mai mult decât cel înregistrat în trimestrul I al anului trecut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică publicate marți.

În primele trei luni din acest an, exporturile au însumat 13,846 miliarde de euro, în creștere cu 3,5% față de perioada similară a anului trecut, iar importurile au însumat 15,813 miliarde de euro, după un avans de 7,1%.

viewscnt
Afla mai multe despre
export
top
mobilier
document