Documente Panama Papers au fost prezentate public luni seară, în acte apărând 8 offshore-uri care au legătură cu România, 109 persoane și entități de business, printre care Sorin Ovidiu Vîntu, Cristian Borcea și Corneliu Iacobov, șase intermediari, precum și 103 adrese din țară.
Cele opt offshoreuri care au legătură cu România sunt: Overseas Enterprises Holding Corp., Osida Services Ltd., Ubras Ltd., Valdres Inc., Pemal International Ltd., Aldwyn Consultants Limited, Yes You Home Limited, Transatlantic Shiping & Management Limited.
De asemenea, cei șase intermediari conectați cu România care apar în baza de date sunt Taylor, Epure and Associates SCPA, Moshe Turgeman, Philippe Marcel Kadouch, Osida Services Ltd., Claudio Maria Riccardi și Gabriela Șerbănel, conform news.ro.
CITEȘTE ȘI Ghid ilustrativ Panama Papers: Firmele offshore, traseul banilor și motivele, pe înțelesul tuturorPe lista celor 109 persoane și entități de business din România apar, între alții, Sorin Ovidiu Vîntu, Cristian Borcea, Said Baaklini, Corneliu Iacobov, dar și OMV Petrom, despre care Rise Project scria că are de mulți ani o investiție importantă în Kazakhstan, pe care o gestionează prin intermediul unei companii offhsore.
Lista completă cu cele 109 nume poate fi citită AICI.
"Panama Papers", care au alimentat o adevărată cascadă de dezvăluiri despre evaziunea fiscală, pot fi accesate - în parte - de către public începând de luni seara, în numele "transparenței", dar și în speranța dezvăluirii unor noi scandaluri, scrie AFP.
Începând de la ora 18.00 GMT (21.00, ora României), orice navigator pe Internet poate consulta datele care au la bază pe milioane de documente aparținând cabinetului panamez de avocatură Mossack Fonseca, în care figurează inclusiv premierul britanic David Cameron și omologul său islandez, nevoit să demisioneze, Sigmundur David Gunnlaugsson.
CITEȘTE ȘI Măsuri împotriva firmelor offshore: Obligația de a indica la achiziții publice toți acționarii cu peste 10% și cazierul lor judiciar"Este un pas natural către transparență, cu scopul de a permite societății civile să obțină informații de bază despre Panama Papers", declară într-un interviu pentru AFP Gerard Ryle, directorul Consorțiului Internațional al jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), care a declanșat scandalul.
Baza de date, de aproximativ 200.000 de firme-paravan și persoane private, este prezentată sub formă de registru. Însă ea prezintă doar o parte dintre cele 11,5 milioane Panama Papers, care nu și-au dezvăluit toate secretele, potrivit ICIJ.