Agenda economică și politică internațională se anunță extrem de încărcată în 2016. Alegătorii din SUA vor avea un nou președinte după opt ani în care au fost conduși de Barack Obama, în timp ce Marea Britanie ar putea părăsi Uniunea Europeană după un referendum care ar urma să fie organizat la jumătatea anului, decizie care, potrivit analiștilor, ar pune în pericol însăși existența Uniunii.
Iată o selecție a principalelor evenimente programate pentru anul 2016, realizată pe baza datelor Bloomberg:
Ianuarie
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În Taiwan au loc alegeri prezidențiale, iar statul asiatic ar putea alege prima femeie președinte din istoria sa.
Primul terminal destinat exclusiv exporturilor de gaz natural lichefiat (GNL) construit în SUA după anul 1969 începe producția. Terminalul este situat în Louisiana și este deținut de Cheniere Energy.
Are loc a 46-a ediție a Forumului Economic Mondial de la Davos.
Sancțiunile economice impuse Iranului din cauza programului nuclear ar putea fi ridicate.
Februarie
Cursa pentru alegerea celui de-al 45-lea președinte al SUA debutează cu alegerile de tip "caucus" în Iowa și cu alegerile primare în New Hampshire.
Papa Francis vizitează Mexic.
Are loc ediția cu numărul 88 a Premiilor Oscar.
Martie
Are loc un nou Congres Național al Partidului Comunist Chinez, în cadrul căruia va fi prezentată strategia economică a Chinei pentru următorii cinci ani.
Expiră termenul fixat în cadrul negocierilor dintre guvern și rebelii FARC pentru semnarea unui acord de pace în Columbia, care ar putea încheia un conflict ce durează de peste 50 de ani. Peste 220.000 de persoane au fost ucise în timpul războiului civil declanșat în 1964.
Se împlinesc 5 ani de la revoltele care au condus la izbucnirea războiului civil din Siria, în urma căruia au murit până în prezent peste 250.000 de persoane.
Aprilie
Ar putea fi inaugurat coridorul lărgit al Canalului Panama. Lucrările de extindere, începute în 2007, au costat 5,3 miliarde de dolari.
Organizația Națiunilor Unite (ONU) desfășoară o ceremonie pentru semnarea acordului privind modificările climatice încheiat în decembrie 2015.
Au loc alegeri parlamentare în Coreea de Sud.
Mai
Alegeri prezidențiale și parlamentare în Filipine.
Intră în vigoare o nouă lege din domeniul fumatului în Marea Britanie, potrivit căreia pachetele de țigări vor avea un ambalaj neutru. Pachetele de țigări vor avea toate aceeași formă și aceeași culoare, iar marca producătorului, fără logo, va fi încadrată de avertismente privind pericolele pe care pe prezintă fumatul.
Japonia găzduiește summitul liderilor G-7.
Iunie
Rezerva Federală (Fed) publică rezultatele testelor de stres anuale pentru băncile din SUA.
Marea Britanie ar putea desfășura un referendum privind rămânerea în Uniunea Europeană. Premierul David Cameron a estimat în decembrie că referendumul ar putea fi organizat în iunie 2016, însă un termen exact nu a fost încă stabilit.
Iulie
Sunt desemnați oficial candidații din partea partidelor Republican și Democrat pentru președinția SUA.
Sonda Juno se va plasa pe orbita planetei Jupiter. Misiunea sondei Juno face parte din programul New Frontiers al NASA pentru explorarea sistemului solar. Juno va studia Jupiter timp de 20 de luni și va efectua 32 de orbite.
August
Are loc Olimpiada de vară de la Rio de Janeiro.
Septembrie
Reuniunea liderilor G-20 are loc, în premieră, în China.
La New York se desfășoară Adunarea Generală ONU.
Octombrie
Sunt anunțați câștigătorii premiilor Nobel.
Oficiali ai Băncii Mondiale și ai Fondului Monetar Internațional se întâlnesc la Washington pentru discuții privind programele de lucru ale celor două instituții financiare.
Noiembrie
Alegătorii din SUA vor desemna un nou președinte.
California ar putea organiza un referendum privind legalizarea marijuanei în scop recreațional.
Au loc două dintre cele mai importante evenimente pentru comerțul online mondial, respectiv Ziua Celibatarilor în China și Black Friday în SUA și Europa.
Decembrie
Alegeri parlamentare în România. O premieră pentru alegerile parlamentare din 2016 este introducerea votului prin corespondență pentru românii din Diaspora. Autoritatea Electorală Permanentă va plăti 8 milioane de euro pentru extinderea sistemului informatic al Registrului electoral, care va putea, printre altele, să gestioneze situația votului cetățenilor români aflați în străinătate.
SUA marchează 75 de ani de la bombardamentele din Pearl Harbor.