Un document WikiLeaks sugerează că FMI vrea să provoace o criză în Grecia; statul elen cere explicații

Un document WikiLeaks sugerează că FMI vrea să provoace o criză în Grecia; statul elen cere explicații
scris 3 apr 2016

Grecia a cerut explicații Fondului Monetar Internațional (FMI) după ce site-ul WikiLeaks a publicat un document care sugerează că instituția intenționează să provoace o situație de criză și să amenințe cu retragerea din programul de finanțare destinat statului elen pentru a forța finalizarea discuțiilor privind stadiul reformelor din Grecia, transmit Reuters și AFP.

WikiLeaks a publicat, sâmbătă, o transcriere a unei discuții, care a avut loc pe 19 martie, în cadrul căreia oficialii FMI vorbesc despre crearea unei situații de criză, prin anunțarea retragerii din programul de asistență financiară, pentru a forța statul elen să aplice un plan dur de reforme, dar și pentru a determina ceilalți creditori să accepte reducerea datoriei Greciei. Discuția îi include pe Poul Thomsen, șeful departamentului Europa al FMI, și Delia Velculescu, șefa misiunii FMI pentru Grecia.

Urmărește-ne și pe Google News

"Guvernul grec cere FMI să explice dacă provocarea unor condiții de criză în Grecia, cu puțin timp înainte de referendumul din Marea Britanie, reprezintă poziția oficială a Fondului", a declarat purtatoarea de cuvânt a guvernului, Olga Gherovassili.

Numărul firmelor dizolvate s-a dublat în primele două luni. Suspendările de activitate, în creștere cu 52% CITEȘTE ȘI Numărul firmelor dizolvate s-a dublat în primele două luni. Suspendările de activitate, în creștere cu 52%

Grecia și creditorii internaționali (Comisia Europeană, Fondul Monetar Internațional, Banca Centrală Europeană și Fondul de susținere a zonei euro) vor relua, săptămâna viitoare, discuțiile privind stadiul reformelor din Grecia. Finalizarea cu succes a discuțiilor va permite deblocarea unei noi tranșe de împrumut către statul elen și va reprezenta un punct de pornire pentru începerea negocierilor privind reducerea datoriei Greciei. Grecia a ajuns vara trecută la un nou acord cu creditorii internaționali privind lansarea unui nou program de asistență financiară în valoare de până la 86 miliarde de euro pe trei ani.

Încheierea unui acord este încetinită de opiniile divergente privind diferite aspecte, printre care reforma sistemului de pensii, adoptarea unor noi măsuri fiscale și reducerea creditelor neperformante ale băncilor.

Totodată, discuțiile privind o eventuală restructurare a datoriei statului grec sunt întârziate, printre altele, de opoziția cancelarului german, Angela Merkel, care se teme că o astfel de măsură ar crea un precedent în zona euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
fmi
creditori
merkel
imprumut
datoriei
wikileaks