Inflația anuală se va situa peste limita superioară a intervalului țintit de BNR în următoarele luni, în pofida unei încetiniri sub estimări în septembrie, potrivit analiștilor Erste, care apreciază că presiunile inflaționiste sunt încă prezente în economie.
ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI
Rata anuală a inflației a decelerat la 3,49% în septembrie, de la 3,89% în august, evoluție explicată de analiștii de la Erste Group Research printr-un efect statistic legat de rata lunară ridicată din septembrie anul trecut.
Datele publicate de INS s-au situat sub estimările analiștilor Erste și Reuters, care au prognozat o inflație anuală de 3,7% în septembrie. Prețurile de consum au crescut cu 0,9% luna trecută față de august.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Prețurile alimentelor au scăzut cu 0,1% în septembrie raportat la luna anterioară, în principal datorită ieftinirii legumelor proaspete. Amploarea scăderii prețurilor în categoria volatilă a legumelor a fost în special surprinzătoare, în condițiile în care această categorie de produse a diminuat de una singură rata inflației lunare cu 0,1 puncte procentuale”, arată grupul bancar austriac într-o notă.
În pofida încetinirii inflației din septembrie, analiștii estimează că rata anuală se va situa peste intervalul țintă de 1,5-3,5% în lunile rămase până la finele anului.
“Presiunile inflaționiste s-ar putea reduce anul viitor. Prognozăm că inflația va intra în intervalul țintit în primăvară, în absența unor șocuri puternice pe partea de ofertă”, potrivit Erste.
Analiștii băncii estimează o rată anuală a inflației de 4% în decembrie anul acesta și de 3,4% în decembrie anul viitor.
Potrivit Erste, BNR va menține neschimbată rata dobânzii cheie cel puțin până la finele anului viitor.
Banca centrală a păstrat dobânda de referință la 2,5% în ședința de politică monetară de săptămâna trecută, nivel la care se află din mai 2018, deși inflația a sărit din ținta de 1,5-3,5% în aproape fiecare lună în ultimii doi ani. Guvernatorul Mugur Isărescu spune că, în fapt, menținerea ratei la acest nivel reprezintă o întărire relativă a politicii monetare, în condițiile în care marile bănci centrale ale lumii au anunțat noi tăieri de dobânzi.