Grupul bancar austriac Erste Group Bank a revizuit în urcare estimările privind avansul economiei românești în acest an, după ce datele referitoare la evoluția din prima jumătate a anului au depășit cu mult așteptările analiștilor. Noile prognoze ale proprietarului BCR indică o creștere de 4,5% în 2016, comparativ cu un avans de 4,1% estimat anterior.
"Produsul intern brut real din al doilea trimestru a depășit toate așteptările, înregistrând o creștere de 1,5% față de trimestrul precedent și de 6% raportat la perioada similară a anului trecut. Estimările noastre și consensul pieței indicau un avans anual de 4,1%. În condițiile în care datele defalcate nu sunt disponibile încă, credem că principalele motoare au fost o potențială accelerare a formării brute de capital fix după evoluția slabă din primul trimestru și creșterea robustă a consumului privat", potrivit unui raport al băncii austriece.
Economiștii Erste anticipau o încetinire până la 0,1-0,5% a economiei României în al doilea trimestru raportat la precedentele trei luni.
CITEȘTE ȘI Mugur Isărescu: Nu este nevoie să stimulăm economia; este oricum supraturatăPentru 2017, Erste estimează o creștere economică de 3,4% în România, în scădere comparativ cu un avans de 3,6% preconizat anterior.
"Măsurile potențiale în vederea menținerii deficitului bugetar sub control în 2017 și riscurile externe ar putea pune presiune pe creștere", arată economiștii Erste.
Erste anticipează un deficit de 2,9% din PIB în 2016 și de 3,5% în 2017.
Economia românească a crescut în trimestrul al doilea din acest an cu 6% față de aceeași perioadă din 2015, iar față de trimestrul anterior cu 1,5%, păstrând ritmul din T1, astfel că a ajuns la un avans pe primele șase luni de 5,2%, arată primele estimări publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).
Pentru întregul an 2016, Fondul Monetar Internațional (FMI), Comisia Europeană și Guvernul României estimează un avans economic de 4,2%, în timp ce Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) mizează pe o creștere de 4%.