Efectele aprecierii petrolului: Companiile energetice din Golf nu se mai împrumută de pe piețele internaționale

Efectele aprecierii petrolului: Companiile energetice din Golf nu se mai împrumută de pe piețele internaționale
scris 5 ian 2017

Companiile energetice din Orientul Mijlociu și-au redus împrumuturile contractate în 2016 cu 26%, creșterea prețului petrolului din a ultima parte a anului trecut oferindu-le suficiente venituri pentru finanțarea operațiunilor de explorare și producție.

Interesant este că în cea de-a doua jumătate a anului trecut cu mult înaintea semnării acordului de reducere a producției OPEC de pe 30 noiembrie, companiile respective au renunțat atât la emisiunile de obligațiuni cât și contractarea de credite bancare. Decizia acestora arată fie că erau încrezătoare în semnarea unui acordul, fie că erau sigure de acesta, lunile de incertitudine din dinaintea semnării acestuia fiind un simplu joc cu anticipațiile investitorilor. În urma semnării acordului, petrolul Brent (de referință pe piața globală) s-a apreciat cu aproximativ 22%, de la 46 dolari pe baril (pe 29 noiembrie) la 56 dolari pe baril (cotația din prezent).

Urmărește-ne și pe Google News

Obligațiunile emise și creditele contractate de companiile energetice ale celor șase state membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului au scăzut de la un nivel de 23,7 miliarde de dolari în 2015 la 17,5 miliarde de dolari în 2016. În a doua jumătate a anului, singura companie care a împrumutat vreun dolar de pe piețele internaționale a fost, potrivit Bloomberg, traderul de petrol BB Energy Gulf din Dubai, care a aplelat la o operațiune de refinanțare a unor credite în valoare de 200 de milioane de dolari.

Spre deosebire de companiile energetice, guvernele statelor respective și-au majorat finanțările de pe piețele internaționale, fiind confruntate cu deficite bugetare ridicate în urma prăbușirii prețului petrolului (principală sursă de venituri la bugetele naționale). Arabia Saudită a apelat la o emisiune de titluri de stat în octombrie, reușind să obțină 17,5 miliarde de dolari. Quatarul a efectuat o operațiune similară în mai, în urma căreia și-a asigurat 9 miliarde de dolari la buget, iar Abu Dhabi a emis în luna aprilie titluri de stat în valoare de 5 miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
petrol
wti
brent
opec
plafonare
productie
golf