Economia SUA a avansat cu 0,5% în primul trimestru raportat la perioada similară din 2015, cel mai lent ritm de creștere din ultimii doi ani, în condițiile în care investițiile companiilor s-au redus abrupt, iar aprecierea dolarului a continuat să afecteze exporturile, scrie Wall Street Journal, care citează datele preliminare anunțate joi de Departamentul de Comerț american.
Analiștii estimau o creștere economică de 0,7%. În ultimul trimestru din 2015, economia SUA a avansat într-un ritm anualizat de 1,4%, comparativ cu o creștere de 2% în precedentele trei luni ale aceluiași an.
Investițiile fixe nerezidențiale, indicator ce reflectă cheltuielile companiilor, au scăzut cu 5,9% în perioada ianuarie-martie, pe fondul reducerii cheltuielilor cu echipamente și structuri industriale, precum platforme miniere și petroliere. Aceasta este cea mai mare scădere a investițiilor companiilor de la încheierea recesiunii din SUA, în a doua parte a anului 2009.
CITEȘTE ȘI Guvernul pregătește atacul împotriva infracțiunilor financiare: Deschide în DIICOT un departament specialExporturile americane au coborât cu 2,6% în primul trimestru, afectate de aprecierea dolarului și de volatilitatea cererii la nivel mondial.
Pe de altă parte, consumul privat a a înregistrat o creștere de 1,9%, în timp ce construcțiile de locuințe noi au avansat cu 14,8%, cel mai rapid ritm de expansiune din ultimii aproape patru ani.
Inflația anuală s-a situat la 0,3% în primul trimestru, mult sub ținta băncii centrale a SUA, însă inflația core (care exclude prețurile pentru alimente și energie) a accelerat la 2,1%, de la 1,3% în ultimele trei luni ale anului, semn că Rezerva Federală (FED) ar putea decide să crească dobânda cheie la următoarele ședințe de politică monetară.
Miercuri, Fed a menținut, pentru a treia ședință consecutivă, dobânda de politică monetară la 0,25-0,5%.