Guvernul iranian și-a construit proiectul de buget pe un baril de petrol cotat între 35 și 40 de dolari, preț la care speră că va exporta suplimentar față de acest an câteva sute de mii, dacă nu chiar un milion de barili pe zi în urma ridicării sancțiunilor impuse de statele occidentale pe tema cercetărilor sale nucleare.
Potrivit șefului Institutului de Statistică de la Teheran, Adel Azar, executivul iranian se așteaptă la o majorare a nivelului producției de petrol la 2,5 milioane de barili.
Oficialul șiit nu a ratat ocazia de a acuza Arabia Saudită, adversarul ideologic sunnit, dar și cel mai important partener în cadrul cartelului OPEC, de trădare în ceea ce privește războiul prețurilor declanșat pentru păstrarea cotelor de piața. În urma acestui război declanșat de Arabia Saudită producția la nivel global a depășit nivelul cererii cu aproximativ 2 milioane de barili pe zi, prețul petrolului prăbușindu-se în cursul ultimului an cu peste 70%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru a nu suferi excesiv de pe urma evoluției petrolului, Iranul a luat măsuri fiscal-bugetare prin care bugetul statului asiatic nu va mai fi dependent decât în proporție de 25% de prețul țițeiului, a anunțat în urmă cu câteva zile președintele Hassan Rouhani.
Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului și, totodată, șeful Comisiei Centrale de Planificare și Management, Mohammad Baqer Nobakht, exportul de petrol va aduce la bugetul de stat 22 miliarde de dolari din totalul veniturilor bugetare de 89 miliarde dolari.
În urmă cu câteva zile, ministrul economiei din Rusia, Alexei Uliukaiev, a anunțat că și Guvernul rus ar putea revizui prețul petrolului pe care și-a construit bugetul pentru anul viitor, de 50 de dolari pe baril.
Veniturile din exportul de petrol și gaze reprezintă aproximativ 50% din veniturile bugetare ale guvernului rus.