Economia României a crescut în al doilea trimestru cu 5,9%, depășind estimările

Economia României a crescut în al doilea trimestru cu 5,9%, depășind estimările

Sursa foto: Artistashmita / dreamstime.com

scris 16 aug 2017

Economia românească a accelerat în al doilea trimestru al acestui an, înregistrând un avans de 5,9%, pe serie brută, față de aceeași perioadă din 2016, arată primele estimări publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS), care depășesc sensibil prognozele analiștilor.

Datele publicate astăzi arată o accelerare a creșterii economice în al doilea trimestru din 2017 față de primul trimestru, când produsul intern brut (PIB) al României a crescut cu 5,7% față de aceeași perioadă din 2016, și pe serie brută și pe cea ajustată, și cu 1,8% față de trimestrul precedent. În date ajustate sezonier, PIB-ul României a urcat cu 5,7% în al doilea trimestru față de aceeași perioadă din 2016, după un avans de 5,7% în trimestrul I din 2017, de 5% în trimestrul IV din 2016 și de 4,4% în al treilea trimestru al anului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
ANALIZĂ Populația se îndatorează din ce în ce mai mult pe termen lung, în timp ce economisirea scade CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Populația se îndatorează din ce în ce mai mult pe termen lung, în timp ce economisirea scade

În ceea ce privește evoluția față de trimestrul anterior, creșterea din al doilea trimestru din acest an a fost de 1,6%, după +1,8% în primul trimestru, +1,6% în trimestrul IV din 2016 și +0,7% în al treilea trimestru din 2016, arată seriile publicate de INS și preluate de News.ro. Trimestrul II din 2017 a fost al optulea trimestru la rând de creștere economică, arată seriile INS.

Ce sectoare au tras în sus economia

Pentru primul semestru, creșterea economică a fost de 5,8%, pe serie brută, și de 5,7%, pe seria ajustată. INS  nu a publicat detalii privind evoluția sectoarelor economice, care urmează să fie prezentate abia la începutul lunii septembrie. În primul trimestru din acest an, 4 sectoare au avut o contribuție determinantă la creșterea economică.

Astfel, activitatea din sectorul informații și comunicații a crescut cu 15,3% față de primul trimestru din 2016, iar activitățile profesionale, științifice și tehnice; activități de servicii administrative și activități de servicii suport - categorie care cuprinde cele mai multe servicii - au urcat cu 9,4%.

Sectorul comerțului a crescut în primul trimestru cu 7,4% față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce industria - sector-cheie care contribuie cu aproape un sfert la PIB - a avansat cu 6,8%. Statisticile oficiale arată că, în primul trimestru, un singur sector a fost pe minus, cel al intermedierilor financiare (ce include în special băncile, asigurărire și pensiile private), care a scăzut cu 0,7%. De asemenea, rate mici de creștere față de trimestrul I din 2016 au fost înregistrate în agricultură (+0,9%), construcții (+1,2%) și tranzacții imobiliare (+2,8%).

Elan de consum și investiții mai mici cu 1%

Pe partea de utilizare a PIB, economia a fost susținută în primul trimestru în principal de consum, așa cum estimau toți analiștii. Astfel, cheltuielile pentru consum final ale gospodăriilor populației au urcat cu 7,4%, contribuind cu 4,8% la creșterea PIB, iar variația stocurilor a avut o contribuție de +0,2%, arată datele revizuite ale INS.

În schimb, formarea brută de capital fix, un indicator al investițiilor din economie, a scăzut în primul trimestru cu 1% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Creștere susținută de industrie

În primul trimestru, agricultura a continuat să aibă o pondere redusă la formarea PIB-ului României, de doar 1,7%, industria a contribuit cu 22,5%, construcțiile - cu 3,3%, comerțul - cu 19%, sectorul de informatică și comunicații - cu 6,2%, trazacțiile imobiliare - cu 8,8%, iar administrația publică și apărarea - cu 13,8%, restul fiind aportul altor sectoare.

Anul trecut, agricultura a ajuns la cea mai scăzută pondere anuală la formarea PIB-ului României din istorie, de doar 3,9%, industria a contribuit cu 23,1%, construcțiile - cu 6%, comerțul - cu 18,1%, sectorul de informatică și comunicații - cu 5,6%, trazacțiile imobiliare - cu 8,2%, iar administrația publică și apărarea - cu 10,2%, restul fiind aportul altor sectoare.

Un avânt cum nu s-a mai văzut decât înaintea crizei

În 2016, economia românească a crescut cu 4,8%, cel mai înalt ritm de după 2008. În 2015, economia românească a avansat cu 3,9%. Pentru întregul an 2017, guvernul mizează pe o creștere economică de 5,2%, în timp ce instituțiile internaționale și cei mai mulți analiști financiari estimează un ritm cuprins între 4% și 5%.

Economia a primit mai mulți stimuli salariali și fiscali din partea guvernului în ultimii doi ani.  Măsurile au stimulat consumul și creșterea economică, însă au generat dezechilibre externe importante, avertizează analiștii.

Astfel, contul curent al balanței de plăți a înregistrat în 2016 un deficit de 4,1 miliarde euro,  de peste două ori mai mare față de 2015, în special ca urmare a deteriorării balanței comerciale, care a continuat în prima jumătate a acestui an.

viewscnt
Afla mai multe despre
industrie
agricultura