ArcelorMittal Galați a contestat în instanță licitația pentru desemnarea constructorului gazoductului BRUA, după ce a fost eliminată din lipsa unui document care nu era relevant pentru proiect, a declarat, pentru Agerpres, directorul general al combinatului siderurgic, Bruno Ribo.
"Sperăm în continuare să putem participa la acest proiect. Am fost eliminați și am contestat licitația. Am fost eliminați pentru că a lipsit un document, nu ne-am dat seama că lipsește acea hârtie și nu am avut timp să o depunem în termen. Este o chestiune pur formală. Când am fost informați că ne lipsea, eram gata să corectăm acest lucru, dar era închisă perioada de licitare, așa că oferta noastră nu a fost validată. Ar fi total anormal ca fonduri publice, fonduri cu finanțare europeană, să finanțeze un proiect care să se bazeze pe tablă groasă produsă în China. Este ceva ce nu s-a mai auzit. Românii plătesc taxe și acestea susțin slujbe în China", a arătat Ribo, citat de Agerpres, după ce anterior a pledat pentru oferta companiei sale.
Potrivit acestuia, documentul care a lipsit de la dosar nu era relevant pentru fondul problemei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Proiectul vizează conducta internațională ce va interconecta sistemele de transport ale României, Bulgariei, Ungariei și Austriei (BRUA).
Proiectul BRUA a apărut după eșecul Nabucco și presupune dezvoltarea unei capacități de transport gaze naturale între punctele existente de interconectare cu sistemele de transport gaze naturale din Bulgaria (la Giurgiu) și Ungaria (Csanadpalota), prin construirea unei noi conducte. BRUA va străbate teritoriul României pe o distanță de 528 de kilometri, de la sud, din județul Giurgiu, spre vest, traversând județele Teleorman, Dâmbovița, Argeș, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraș-Severin, Timiș și Arad. Noul gazoduct va avea o capacitate maximă de livrare de gaze de 1,5 miliarde de mc/anual spre Bulgaria și 4,4 miliarde de mc/anual spre Ungaria. Proiectul este vital și pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră.
În decembrie anul trecut, Transgaz lansa procedura de atribuire a unui contract de furnizare de material tubular și curbe pentru secțiunea de pe teritoriul României a BRUA, în lungime de 528 de kilometri.
La licitație au depus oferte combinatul siderurgic ArcelorMittal Galați, având ca subcontractanți firmele Sara SRL din Buzău, Corinth PipeWorks Pipe Industry din Grecia și Izostal din Polonia, TMK Artrom Slatina, deținută de grupul rus TMK, Moldocor Piatra Neamț a omului de afaceri Mihai Bătrânu, având ca terț susținător compania din China Zhongyou BSS (Qinhuangdao) Petropipe, parte a grupului China National Petroleum Corporation, controlat de statul chinez, două consorții având ca lideri firme din Turcia, Borusan Mannesman-Noksel Celik și Urman Celik-Emek Boru-Cis Gaz SRL-Valro Trade SRL, precum și companiile turcești Erciyas Celik și Toscelik Spiral.