Guvernul ridică pentru anul viitor limita în care pot fi angajați muncitori străini, după ce în acest an, cum a anunțat Profit.ro, lipsa de lucrători români, care i-a determinat pe unii antreprenori să recruteze personal inclusiv din Filipine, a determinat autoritățile române să crească numărul acestor muncitori care pot fi înregistrați pe piața locală.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Conform Ordonanței 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, Guvernul decide anual contingentul pe tipuri de lucrători nou-admiși, în funcție de politica privind migrația forței de muncă și situația pieței muncii din România. Practic, autoritățile române stabilesc în fiecare an cât de mulți muncitori străini pot fi înregistrați în țară.
Pentru acest an, contingentul aprobat este: lucrători permanenți – 3.000; lucrători detașați – 700; persoane transferate în cadrul aceleiași companii – 700; lucrători înalt calificați – 500, lucrători sezonieri - 400; lucrători stagiari - 100; lucrători transfrontalieri – 100.
CITEȘTE ȘI FOTO Primarul din Copșa Mică a mers pe jos 320 de kilometri, în 11 zile, până în Capitală, pentru a convinge Mediul să achite lucrări de canalizareArgumentând prin deficitul înregistrat pe piața forței de muncă din România, necesitatea de a asigura forța de muncă cerută în unele sectoare sau meserii care nu poate fi acoperită de lucrătorii români și prevenirea situațiilor în care străinii lucrează în România fără forme legale, Guvernul va ridica ștacheta angajărilor pentru anul viitor.
Astfel, Guvernul va accepta angajarea a 4.000 de lucrători permanenți (3.000 în acest an) și a 1.200 lucrători detașați (de la 700 în acest an).
Străinii care ar putea fi încadrați în muncă sau detașați în România la un singur angajator, în baza avizelor de angajare/detașare, ar reprezenta aproximativ 0,14% din numărul total al efectivului de salariați din economie, care, potrivit datelor publicate de Institutului Național de Statistică era, la 31 august 2017, de 4.862.200 persoane.
Plecarea lucrătorilor români în alte țări a condus la situația în care angajatorii, la salariile pe care le oferă, nu găsesc suficienți români dispuși să se angajeze la ei și sunt nevoiți să apeleze la personal din țări exotice, precum Filipine, Thailanda, Nepal, Vietnam. Un astfel de caz a fost prezentat de Profit.ro încă din urmă cu un an, un hotel din Poiana Brașov recrutând angajați din Filipine.