Incertitudinea formării unui nou Guvern, care nu mai poate fi instalat sau lua decizii până la finele acestui an, afectează cursul de schimb, a declarat, miercuri, liderul PSD, Liviu Dragnea, după ce l-a propus pe Sorin Grindeanu pentru funcția de premier. Dragnea a opinat că nici bugetul de stat nu va mai putea fi votat până la 15 ianuarie în aceste condiții.
"Deja cursul de schimb începe să intre pe un drum pe care nu-l dorim, pentru că stăm foarte mult în această incertitudine, cu un Guvern interimar, și nu ne face bine", a spus președintele PSD.
Acesta a arătat că, din păcate, chiar dacă Sorin Grindeanu este acceptat de președintele Iohannis, este foarte greu ca noul Executiv să fie instalat până la finele acestui an și cu atât mai puțin să adopte și decizii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"România va avea de pierdut pentru că erau niște măsuri care trebuiau să fie luate în acest an și din păcate nu pot fi luate din cauza acestei întârzieri. Chiar dacă am forța, să zicem că președintele acceptă, și am forța să votăm guvernul vineri seara, nu mai are când să adopte niciun act normativ", a arătat Liviu Dragnea.
Dragnea, care este președintele Camerei Deputaților, a mai spus că a sperat ca bugetul de stat să fie aprobat în Parlament până la 15 ianuarie, dar nu crede că acest lucru se mai poate.
Liderul social-democrat a anunțat, după alegeri, că salariul minim brut va fi ridicat din ianuarie la 1.450 de lei, în contextul în care sindicatele au întrerupt negocierile cu actualul Cabinet Cioloș, preferând să aștepte instalarea unui Cabinet PSD care să ridice salariul minim la 1.450 de lei brut.
În lipsa unui nou Executiv până la 31 decembrie, Guvernul Cioloș va emite o hotărâre prin care salariul minim va fi păstrat la 1.250 de lei brut și pe parcursul lunii ianuarie 2017.
CITEȘTE ȘI Grindeanu (propus premier), anul trecut: Să obligăm firmele să aibă mail identic cu certificatul fiscal doar după ce rezolvăm cu internetul în toată țaraBanca Națională a României (BNR) a anunțat miercuri un curs de referință de 4,5409 lei/euro, în creștere cu 0,1% față de nivelul din ședința precedentă și nivel maxim din 10 ianuarie 2014, pe o tendință regională care s-a adăugat îngrijorărilor investitorilor legate de o eventuală instabilitate politică în România. Dolarul a urcat din nou peste pragul de 4,35 lei și a atins un nou nivel maxim istoric.
Însă investitorii sunt îngrijorați de posibilitatea unei instabilități politice pronunțate în România, după ce președintele a respins propunerea de premier a coaliției PSD-ALDE și a cerut o altă nominalizare, iar liderii coaliției au amenințat cu demararea procedurilor de suspendare a președintelului.
Îngrijorările afectează și împrumuturile statului.
La ultima licitație de titluri de stat, de joi, Ministerul Finanțelor a respins toate ofertele băncilor la licitația de certificate de trezorerie scadente în 20 decembrie 2017, în condițiile în care oferta băncilor a fost foarte slabă, iar dobânzile solicitate au fost considerate prea mari.
În plus, Indicatorul Robor la 3 luni, în funcție de care se calculează dobânzile la cele mai multe credite în lei, a urcat marți, în prima ședință interbancară de după Crăciun, până la 0,90% pe an, nivel maxim din 25 ianuarie, de la 0,85% în ședința precedentă.