Prețurile ridicate la energie și lipsa unei aprovizionări fiabile cu energie împiedică producția și investițiile companiilor germane, din ce în ce mai multe firme industriale luând în considerare relocarea peste hotare, arată rezultatele unui studiu, transmite Reuters.
Firmele industriale din Germania au fost afectate de scăderea activității economice, în contextul efectelor invadării Ucrainei de către Rusia, în timp ce declinul importurilor de energie din Rusia a dus la majorarea prețurilor la energie în 2022. De atunci, prețurile au scăzut, dar încă sunt ridicate comparativ cu alte țări, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Un sondaj realizat de Asociația Camerelor Germane de Industrie și Comerț (DIHK) în rândul a aproximativ 3.300 companii arată că 37% iau în considerare reducerea producției sau relocarea peste hotare, față de un nivel de 31% în 2023 și de 16% în 2022.
Pentru firmele industriale mari consumatoare de energie, aproximativ 45% din companii se gândesc la reducerea producției sau relocarea peste hotare, potrivit rezultatelor studiului.
„Încrederea economiei germane în politicile energetice este profund afectată. Guvernul nu a reușit să ofere firmelor perspective referitoare la aprovizionarea fiabilă și accesibilă cu energie”, a afirmat Achim Dercks, adjunctul directorului general al DIHK.
Mai mult de o treime din firmele industriale din Germania își reduc investițiile la procesele principale, din cauza costurilor ridicate cu energia, iar două treimi spun că competitivitatea lor este sub semnul riscului, conform studiului.
CITEȘTE ȘI FOTO Motorola deschide primul magazin de tip shop-in-shop în RomâniaMăsurile prezentate luna trecută de Guvernul german pentru consolidarea poziției țării ca locație industrială nu au fost suficient de convingătoare, și nu au fost prezentate soluții pentru aprovizionarea cu energie și pentru prețuri, a explicat Dercks. „Poblema locației este una decisivă pentru multe firme industriale”, a adăugat oficialul.
De asemenea, recentele măsuri guvernamentale pentru reducerea birocrației nu au avut încă un impact semnificativ. Două treimi din firme au cerut predictibilitate, a precizat DIHK.