Deutsche Bank: Economia SUA ar putea fi deja în recesiune

Deutsche Bank: Economia SUA ar putea fi deja în recesiune
scris 11 sep 2016

Marjele de profit ale corporațiilor americane și productivitatea muncitorilor par a fi atins un maxim, de la care să urmeze o etapă de declin, spune o analiză a Deutsche Bank. Cea mai mare bancă din Germania nu exclude ca deja economia SUA să fie în recesiune, după al patrulea cel mai lung ciclu de business de la finele celui de-al doilea război mondial.

Când profitabilitatea corporațiilor intră în declin și productivitatea muncii se reduce, managerii companiilor sunt preocupați să taie cheltuielile și opresc angajările, iar activitatea economică se restrânge. Ambii indicatori precursori ai recesiunilor dau semnale că economia SUA ar urma să intre într-o fază de declin sau chiar deja a intrat, spune un studiu al Deutsche Bank publicat la sfârșitul acestei săptămâni și preluat de portalul financiar Zero Hedge.

Este reluarea unei alerte pe care cea mai mare bancă din Germania, cu active totale însumând 1,63 trilioane euro, o făcea și cu 3 luni în urmă. Actualul ciclu de creștere este al 4-lea cel mai lung din America post-belică, iar raportul dintre datoriile corporațiilor și PIB a atins nivelul de unde dezechilibrele se înrăutățesc. „O recesiune ar putea lovi în a doua jumătate a acestui an”, suna avertismentul.

Indicatorii precurosori deja reprezintă pieze rele.  Productivitatea pe muncitor a atins vârful de 18.752 dolari în trimestrul al 4-lea din 2014, în timp ce în T2 2016 este de numai 16.487 dolari pe muncitor. Marjele s-au restrâns întrucât profiturile corporațiilor deja consemnează un declin anualizat de 6,3% în ultimele 6 trimestre, în timp ce angajările de personal în sectorul privat au continuat într-un robust ritm de 2,1%. De asemenea, creșterea veniturilor nominale continuă să depășească majorarea produsului intern brut nominal.

Cum a reușit economia SUA să nu intre în recesiune având acești indicatori deteriorați? Simplu: sectorul privat și-a asumat datorii din ce în ce mai mari, mascând efectul cererii în declin. Față de minimul din T4 2009, datoriia corporațiilor nefinanciare a sporit cu 4,5 trilioane dolari. În condițiile slăbiciunii bilanțurilor corporațiilor date de nivelul ridicat de îndatorare, Rezerva Federală Americană trebuie să fie în alertă față de efectul unei eventuale ridicări de dobândă pentru sectorul privat din SUA, mai avertizează Deutsche Bank.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
viewscnt
Afla mai multe despre
sua
america
deutsche bank
recesiune
criza