Miliardarul american Paul Tudor Jones vrea să-și surmonteze performanța slabă din prima partea anului prin asumarea de riscuri mai ridicate în viitor. Pariurile pe scăderea bursei americane îl alătură altor investitori de primă mărime care și-au exprima deschis viziunea pesimistă precum Bill Gross, George Soros, Carl Icahn, Paul Singer și Jeffrey Gundlach.
Are, în acest an, cea mai proastă performanță pentru fondurile sale de la criza financiară din anul 2008. Investitorul legendar Paul Tudor Jones vrea, însă, să recupereze spectaculos, câștigând tocmai în condițiile unei prăbușiri bursiere pe care o anticipează. Tudor Investment Corp. și-a majorat la finele primului semestru opțiunile de tip PUT (echivalentul unor pariuri pe scădere) pentru indicele S&P500 al Bursei de la New York la o valoare noțională de 1,75 miliarde dolari, comparativ cu 490 milioane dolari la nivelul lui martie 2016, scrie Zero Hedge.
Paul Tudor Jones a preluat administrarea activă a unei părți mai mare din activele totale ale companiei de 11 miliarde dolari și îi încurajează și pe ceilalți manageri ai săi să își asume mai multe riscuri. „Trebuie să gândim altfel”, spune el în ultima scrisoare către investitori obținută de Bloomberg. „Cred cu putere că schimbările pe care le-am făcut în pozițiile noastre vor fi câștigătoare chiar și în actualul climat macroeconomic dezordonat.”
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pariurile pe scăderea piețelor de acțiuni este o astfel de poziție contrară consensului. Paul Tudor Jones nu este, însă, singurul investitor experimentat care mizează pe o etapă nefavorabilă activelor de risc. Carl Icahn, George Soros, Bill Gross, Paul Singer și Jeffrey Gundlach, au de asemenea, poziții luate în piață în sensul scăderii burselor și și-au exprimat deschis viziunea negativă față de fundamentele actualelor cotații din piețele financiare.
Investitorul în vârstă de 61 de ani a dat afară 15% din personal și a micșorat o serie de comisioane pentru a preveni un exod al clienților nemulțumiți de randamentul său de numai 2,3% de la începutul anului. Este cea mai performanță de la pierderea de 4,8% din anul 2008 (supraperformare față de pierderile catastrofale din piețele financiare internaționale din momentul de apogeu al crizei), apropiat de media anuală de 5,3% din perioada 2009-2015 și departe de câștigurile cu care își obișnuise clienții în intervalul 1987-2007 și care au fost în medie de 26% pe an.
CITEȘTE ȘI Deutsche Bank se apropie de punctul în care va antrena panică, spune un investitor american: Băncile mor și factorii de decizie nu știu ce să facăNumai în 2016 fondul de hedging al lui Tudor Jones s-a confruntat cu retrageri de 2,1 miliarde dolari. Pe clienții rămași investitorul vrea să îi răsplătească prin randamente mai bune, fapt pentru care a dispersat mai mulți bani printre managerii pe care i-a păstrat în firmă și care vor fi ajutați în activitatea lor de matematicieni și oamnei de știință pentru o rigoare mai bună a activității de trading.
Paul Jones a început activitatea ca trader de bumbac, însă în anii ’80 a devenit celebru pe Wall Street pentru randamentele sale. În mod deosebit, a rămas în memoria industriei financiare și a opiniei publice faptul că fondul său a câștigat masiv de pe urma crahului bursier din anul 1987.