Deloitte: Directorii financiari sunt optimiști cu privire la creșterea economică și a afacerilor; aproape 60% văd creșteri ale numărului angajaților

Deloitte: Directorii financiari sunt optimiști cu privire la creșterea economică și a afacerilor; aproape 60% văd creșteri ale numărului angajaților
scris 17 feb 2016

După un an marcat de o evoluție macroeconomică bună, directorii financiari români sunt optimiști cu privire la creșterea economică a țării în 2016 și iau în calcul extinderea pe noi piețe sau pe cele actuale, potrivit Deloitte CFO Survey.

Studiul arată că aproape un sfert dintre directorii financiari intervievați estimează o creștere a PIB de până la 3,5%, în concordanță cu previziunile Băncii Mondiale (3,9%), iar mai mult de jumătate (52%) încep să privească piețele noi ca pe o sursă de venituri, comparativ cu 33%, anul trecut. De asemenea, 57% dintre aceștia se așteaptă la o creștere a numărului de angajați.

Urmărește-ne și pe Google News

"Dacă acum trei sau patru ani companiile se confruntau cu reduceri de bugete ca urmare a crizei economice, astăzi acestea iau în calcul din nou expansiunea, fie prin extinderea pe piețe noi mai mult ca în trecut, fie prin creșterea echipelor. Criza talentelor, în special la nivel senior și de top, reprezintă una dintre problemele cu care companiile s-ar putea confrunta pe parcursul acestui an", a spus Ahmed Hassan, Partener Deloitte România și lider al programului CFO.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Deși directorii financiari români arată un grad mare de optimism în legătură cu viitorul, comparativ cu colegii lor din Europa Centrală, majoritatea sunt precauți când vine vorba de noi expuneri, întrucât 78% consideră că nu este momentul potrivit pentru asumarea unor riscuri mai mari, iar 76% iau în considerare mai degrabă resurse interne de finanțare decât împrumuturile bancare.

"Schimbări recente, cum este cea a Codului Fiscal, sunt de asemenea bine primite de către directorii financiari, deoarece 69% dintre ei consideră că schimbările vor avea un impact pozitiv asupra activității lor. Pe termen scurt, însă, nivelul de optimism și apetitul pentru business vor fi influențate de stabilitatea economică și politică", a comentat Hassan.

Mircea Varga, CFO Țiriac Holdings și unul dintre particiopanții la studiu a arătat că România poate avea printre cele mai atractive economii din Europa, în funcție de capacitatea sa de a gestiona momentul favorabil la care se află.

"În ciuda unui început de an descurajant, în care piețele financiare au fost marcate de turbulențe semnificative, precum prăbușirea în luna ianuarie a principalilor indicatori bursieri cu mai mult de două cifre procentuale, până la minimul istoric al ultimilor cinci ani, de decapitalizarea dramatică a unor bănci europene importante pe fondul adoptării discrete a măsurii de tip bail-in în sistemul bancar european și de întrebări serioase privind intrarea economiei americane într-o nouă recesiune, rămân optimist cu privire la creșterea economică a României în 2016. O creștere a PIB de 3,5%-3,8% este realizabilă", a spus Varga.

În opinia sa, relaxarea fiscală începută anul trecut, dublată de întărirea disciplinei fiscale și financiare și înăsprirea măsurilor de colectare a taxelor, sunt ingredientele necesare pentru o dezvoltare sustenabilă a unei economii sănătoase. Economia românească ar putea deveni una dintre cele mai atractive din regiune și, de ce nu, din Europa. Totul depinde de noi și de cum vom reuși să gestionam  acest moment favorabil pentru România.

La rândul său, Bogdan Popa, vicepreședinte & CFO Raiffeisen Bank România, a spus că 2016 va aduce o concurență mai mare în rândul băncilor în efortul lor de a crea oportunități noi de investiții, în special pentru IMM-uri.

"În 2016 creșterea economică va continua, iar la nivel micro vedem diferențe mai accentuate între jucători, accelerarea adoptării de noi tehnologii și adaptarea sau înnoirea modelelor de afaceri. Conservarea resurselor rămâne principala preocupare și, chiar dacă reducerea costurilor nu mai este neapărat un obiectiv în sine, creșterea productivității este în continuare o prioritate. Băncile vor căuta oportunități de creditare în special în zona IMM-urilor, în încercarea de a aduce pe piață linii de finanțare avantajoase pentru investiții în inovație, tehnologie și dezvoltarea personalului", a explicat Popa.

Principalele concluzii Deloitte CFO Survey în România arată că aproape 70% dintre directorii financiari consideră că actualele modificări fiscale vor avea un impact pozitiv, 40% cred că centrele de servicii proprii (SCC- shared service centers) sunt benefice pentru companie, 45% apreciază că lipsa abilităților necesare este principalul motiv pentru care nu găsesc forță calificată de muncă, iar 30% cred că investiția în hardware și software va fi una din principalele trei provocări ale acestui an.

În ceea ce privește perspectivele economice, 24% dintre directorii financiari se așteaptă la o creștere a PIB între 2,6% și 3,5%, 53% sunt optimiști cu privire la creșterea economică, 78%  consideră că nu este momentul potrivit pentru a-ți asuma riscuri prea mari, cu 7% mai puțini decât anul trecut, iar  52% încep să privească piețele noi ca pe o posibilă sursă de venituri, comparativ cu 33% anul trecut. De asemenea, aproape 60% dintre directorii financiari văd oportunități de creștere în piețele interne, comparativ cu 62% anul trecut, iar 67% sunt de părere că stabilitatea zonei euro a fost afectată de criza din Grecia, în timp ce 63% consideră că economia actuală are un nivel normal de instabilitate, comparativ cu 37% anul trecut

Reducerea costurilor directe nu mai este o prioritate pentru 59% dintre directorii financiari, iar reducerea costurilor indirecte este oarecum o prioritate pentru 67% dintre directorii financiari.

O treime dintre directorii financiari consideră împrumuturile bancare ca nefiind atractive, comparativ cu 15% anul trecut, iar o pondere similară se așteaptă la o creștere a costurilor în următoarele 12 luni. Peste 40% dintre directorii financiari au apreciat că îndatorarea este atractivă, în timp ce 33% consideră capitalul propriu drept o sursă atractivă de finanțare.

Pe de altă parte, 51% dintre directorii financiari se așteaptă la o scădere a ratei șomajului, 62% nu se așteaptă la un deficit de specialiști în domeniul financiar, în următorul an, 73% prognozează un deficit de personal la nivel mediu și superior, iar 57% prevăd o creștere a numărului de angajați.

A VII-a ediție a CFO Survey reprezintă opinia a aproape 500 de directori financiari din 11 țări din Europa Centrală: Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Lituania, Polonia, România, Serbia, Slovacia și Slovenia. Chestionarul a fost realizat în perioada august-octombrie 2015 și evidențiază părerile și strategiile directoriilor financiari din cele mai mari companii din regiune, explorând principalele patru seturi de probleme cu care se confruntă directorii financiari: mediul de afaceri, prioritățile și așteptările companiei, prioritățile financiare și prioritățile personale.

viewscnt
Afla mai multe despre
deloitte
studiu
directori financiari
perspective