Deficitul de cont al balanței de plăți a ajuns la 7,57 miliarde de euro în intervalul ianuarie-aprilie din acest an, față de 4,11 miliarde de euro în aceeași perioadă a anului trecut. Dinamica contului curent a continuat să se înrăutățească, pe fondul creșterii importurilor nete de bunuri și al ieșirilor de bani din contul veniturilor primare. Pe de altă parte, investițiile străine directe au continuat să crească.
Poziția externă a României trece printr-o perioadă mai slabă decât estimau la începutul anului analiștii și deficitul contului curent este pe cale să depășească substanțial nivelul de 7% din produsul intern brut înregistrat anul trecut. Banca Națională a României consideră nivelul ridicat al deficitului de cont curent, care este generat în mare măsură de deficitul bugetar, ca fiind un element de risc la adresa stabilității cursului de schimb. În ianuarie-martie dinamica deficitului era de 71%.
Deficitul din balanța de bunuri s-a adâncit în ianuarie-aprilie 2022 cu aproape 39% la 9,3 miliarde de euro față de aceeași perioadă din 2021, pe fondul creșterii mult mai rapide a importurilor comparativ cu exporturile.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Excedentul balanței din servicii a crescut cu 12% la 3,17 miliarde de euro, în condițiile în care exportul net a crescut în aproape toate categoriile. Excedentul din lohn a crescut cu 174 de milioane de euro, cel din transporturi cu 236 de milioane de euro, cel din IT&C cu peste o treime sau 422 de milioane de euro – de altfel, excedentul generat de sectorul IT&C la depășit pe cel din sectorul transporturilor. Revenirea turismului înseamnă și plecări mai mari din țară decât veniri, astfel că deficitul net pe acest sector s-a adâncit de la 538 de milioane de euro la 976 de milioane de euro.
Și balanța veniturilor primare a continuat să se adâncească și a ajuns e la 419 milioane de euro deficit la 1,55 miliarde de euro în aprilie 2022. În acest cont sunt incluse veniturile din muncă, cele din investițiile financiare - investiții directe, de portofoliu sau împrumuturile între grupurile bancare -, impozitele și subvențiile, inclusiv cele de la Uniunea Europeană.
Ieșirile nete din investiții – în principal încasările din dividende – au crescut de la 3,3 miliarde euro la 4,38 de miliarde de euro, în timp ce excedentul net din remunerarea salariaților a rămas relativ neschimbat la 1,22 de miliarde de euro.
În balanța veniturilor secundare excedentul net a scăzut ușor la 117 milioane de euro (de la 200 de milioane de euro în ianuarie-aprilie 2021), pe fondul trecerii de la 434 de milioane de euro la 407 milioane de euro a deficitului administrației publice și a scăderii de la 634 de milioane de euro la 524 milioane de euro a excedentului altor sectoare.
Investițiile străine directe, considerată cea mai bună sursă de finanțare a deficitului de cont, au crescut de la 2,35 de miliarde de euro la 3,15 miliarde de euro în ianuarie-aprilie. Participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 3 miliarde de euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 118 milioane euro. Investițiile străine finanțează mai puțin de jumătate din soldul net al contului curent.
Datoria externă totală a scăzut cu 66 de milioane de euro la 134,55 de miliarde de euro, pe fondul scăderii datoriei administrației publice cu 3,5 miliarde de euro, a creșterii datoriei băncilor cu 263 de milioane de euro la 8 miliarde de euro, respectiv a creșterii datoriei altor sectoare cu 381 de milioane de milioane de euro la 26 de miliarde de euro. Creditele intragrup, considerate investiție directă, au crescut cu 1,68 de miliarde de euro la 40,6 miliarde de euro.