Poziția externă a României a continuat și în august ajustarea pe fondul efectelor pandemiei COVID 19. Deficitul de cont curent s-a redus cu 18% față de primele 8 luni din 2019, la 5,79 miliarde de euro, pe fondul unor exporturi mai mari de servicii și al unor cifre mai bune din balanța de venituri. Investițiile străinilor au crescut foarte ușor comparativ cu iulie și rămân mult sub volumul de anul trecut.
Comerțul cu bunuri a continuat să strice ajustarea contului curent, cu o creștere de 851 de milioane de euro față de primele 8 luni de anul trecut, la 11,82 miliarde de euro, în condițiile în care importurile au scăzut mai puțin decât exporturile.
Serviciile și-au majorat excedentul cu 426 de milioane de euro, la 5,84 miliarde de euro, pe fondul unei activități mai scăzute, unde exporturile s-au contractat mai puțin decât importurile.
Excedentul pe lohn a scăzut cu 330 de milioane de euro la 1,53 miliarde de euro, în timp ce excedentul pe transporturi s-a redus cu 340 de milioane de euro la 2,52 miliarde de euro. Pe de altă parte a scăzut deficitul din turism cu 480 de milioane de euro la 1 miliard de euro – pe fondul unei activități reduse cu mai bine de jumătate față de anul trecut -, în timp ce serviciile de telecomunicații și IT&C au înregistrat un excedent mai mare cu 180 de milioane de euro la 2,09 miliarde de lei.
Balanța veniturilor primare, unde sunt incluse veniturile din muncă, cele din investițiile financiare - investiții directe, de portofoliu sau împrumuturile între grupurile bancare -, impozitele și subvențiile, inclusiv cele de la Uniunea Europeană, a înregistrat o corecție importantă, de la un deficit de 2,12 miliarde de euro anul trecut la 935 de milioane de euro. Evoluția vine în special din scăderea abruptă a încasărilor din investiții directe ale firmelor străine cu circa 1,38 miliarde de euro, ceea ce este încă un semnal al deteriorării situației economice.
Excedentul balanței de venituri secundare a crescut cu 542 de milioane de euro la 1,14 miliarde de euro, pe fondul unor ieșiri mai reduse de bani. În această categorie intră transferurile private de bani în și din străinătate, inclusiv remitențele celor care lucrează afară, precum și transferurile administrației publice, inclusiv fondurile europene. În cazul administrației publice vedem o diminuare a deficitului de circa 689 de milioane de euro la 100 de milioane de euro. Intrările din remitențe au scăzut cu circa 340 de milioane de euro la 2,28 miliarde de euro.
Investițiile directe ale nerezidenților în România au fost de puțin sub 1,4 miliarde de euro la 8 luni, în creștere cu doar 70 de milioane de euro față de iulie și cu mult sub nivelul de 4,36 miliarde de euro ianuarie-august 2019. Participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 994 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 402 milioane euro.
Datoria externă a crescut cu 6,34 miliarde de euro de la începutul anului la 116,12 miliarde de euro, pe fondul creșterii datoriei publice cu 9,4 miliarde de euro, în timp ce datoria privată a scăzut cu circa 600 de milioane de euro. Guvernul a emis în mai multe rânduri obligațiuni în valută pe piețele externe pentru finanțarea deficitului și acoperierea datoriilor scadente.