Deficitul bugetar va urca la 2,3% din PIB în 2016, iar BNR va crește dobânda cheie, estimează Banca Transilvania

Deficitul bugetar va urca la 2,3% din PIB în 2016, iar BNR va crește dobânda cheie, estimează Banca Transilvania
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 21 dec 2015

România va încheia 2016 cu un deficit bugetar de 2,3% din PIB, sub estimările Guvernului, dar considerabil mai mare decât cel din acest an, estimează analiștii Băncii Transilvania. Acesta este unul dintre motivele pentru care Banca centrală va crește dobânda cheie anul viitor.

Cu o creștere de 4%, pe fondul accelerării consumului și investițiilor, al scăderii dobânzilor la lei la minime istorice, 2015 a fost cel mai bun an pentru economia României din perioada post-comunistă, cred analiștii Băncii Transilvania.

Urmărește-ne și pe Google News

Anul viitor este, însă, mai problematic. Deși BT estimează că economia va avansa într-un ritm și mai bun, de 5,1%, vor crește și riscurile derapajelor bugetare. Statul va cheltui mai mulți bani decât are, ceea ce va crește deficitul bugetar cu peste un punct procentual față de nivelul din acest an – Guvernul este chiar mai pesimist în această privință și estimează încasări slabe la buget și un deficit de 2,95%.  Banca centrală va reacționa și va crește dobânda cheie la 2,5%, de la nivelul de 1,75% de acum, arată Banca Transilvania, într-un raport semnat de economistul-șef Andrei Rădulescu.

Inflația nu va fi o problemă anul viitor. Prețurile de consum vor scădea, în medie anuală, cu 1%, față de prognoza anterioară a BT de -0,7%. BNR va reacționa, însă, la riscurile asociate unui deficit mai mare.

“Deși am redus previziunile privind dinamica prețurilor de consum pe termen mediu, continuăm să ne așteptăm ca BNR să inițieze un nou ciclu monetar în 2016, mai ales în contextul perspectivelor de intensificare a riscurilor la adresa stabilității financiare (Bugetul de Stat pe 2016)”, se arată în raportul BT.

Creșterea dobânzii cheie ar putea trage în sus și dobânzile de pe piața interbancară, folosite de bănci ca referințe pentru calculul dobânzilor variabile la credite, ceea ce va majora ratele românilor. Robor la trei luni, cea mai utilizată referință, este cotată la aproximativ 1% în prezent. Firmele și populația s-au orientat în ultimii ani spre creditele în monedă locală, după restricțiile impuse de BNR creditării în valută.

Investițiile productive vor crește cu 7% în acest an și cu peste 9% în 2016, estimează BT, în timp ce consumul va menține un ritm de creștere apropiat de cel din acest an, de 5,4%.

Leul se va aprecia față de euro, la 4,37 lei/euro, față de cursul actual de 4,51 lei/euro, arată prognoza BT.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
previziuni economie 2016
deficit bugetar 2016