Decizia privind declanșarea falimentului Astra Asigurări, amânată la Tribunal

Decizia privind declanșarea falimentului Astra Asigurări, amânată la Tribunal
scris 9 nov 2015

Tribunalul Municipiului București a amânat decizia privind declanșarea falimentului societății Astra Asigurări. Avocații companiei au cerut suspendarea procesului.

Instanța a rămas în pronunțare pe o cerere de suspendare formulată de avocații companiei. Aceștia cer ca procesul privind falimentul Astra să fie suspendat până la soluționarea unei alte cauze, aflate pe rol la Curtea de Apel București, în care societatea de asigurări contestă decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind punerea sub administrare specială a companiei. Astra mai are la Curtea de Apel București și alte litigii cu Autoritatea de Supraveghere Financiară. Compania a mai contestat decizia Autorității de a da aviz negativ pentru tranzacția de preluare a Axa România de către Astra, dar și decizia ASF prin care arbitrul pieței impunea asigurătorului să limiteze vânzările de RCA.  

Urmărește-ne și pe Google News

La finele lunii august, ASF a decis închiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială, revocarea administratorului special (KPMG Advisory – n.r.), stabilirea stării de insolvență, declanșarea procedurii de faliment și retragerea autorizației de funcționare a Astra Asigurări, al treilea jucător local după nivelul primelor subscrise în 2014.

Decizia de administrare specială a fost adoptată în februarie 2014 și, conform documentului, conducerea Astra a fost suspendată, atribuțile membrilor Consiliului de Supraveghere și ale Directoratului fiind preluate de KPMG Advisory.

ASF a depus cererea de intrarea în faliment a Astra în data de 8 septembrie întrucât acționarii nu au reușit să majoreze capitalul social al asigurătorilor cu 425 milioane de lei.

Deținută de omul de afaceri Dan Adamescu și având aproape douiă milioane de clienți, Astra a devenit liderul pieței asigurărilor în 2010 și a ocupat această poziție până în 2013.

La finele anului 2014, compania a coborât pe locul trei, fiind devansată de Allianz-Țiriac și Omniasig.

În 2014, piața asigurărilor generale și de viață din România a scăzut cu 0,5%, la 8,09 miliarde de lei, potrivit datelor ASF.

Cu o cotă de 9,52%, Astra a subscris prime de 777,24 milioane de lei în 2014, în scădere cu 16,6% față de anul precedent. După pierderi de 917,3 milioane de lei în 2013, societatea a înregistrat anul trecut un profit net 30,7 milioane de lei.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
astra asigurări
faliment
tribunalul municipiului bucurești
suspendare