Cristian Popa a fost desemnat candidat al României pentru funcția de vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții (BEI). El urmează să ocupe funcția lăsată vacantă de Mihai Tănăsescu, reprezentant al țării noastre la BEI din 2012, autosuspendat anul trecut în contextul menționării numelui său în dosarul Microsoft.
Propunerea, făcută de Ministrul Finanțelor Publice, a fost aprobată de Președintele Klaus Iohannis și de Guvernul României, prin adoptarea unui Memorandum și urmează să intre procesul de avizare internă al Băncii Europene de Investiții, anunță Ministerul Finanțelor, într-un comunicat.
Cristian Popa are o experiență de 16 ani în Banca Națională a României (BNR) și a avut trei mandate consecutive în poziția de viceguvernator. A fost responsabil cu politica monetară, studiile economice, modelarea și prognozele macroeconomine, stabilitatea financiară și cu relațiile internaționale ale BNR.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În 2005, a introdus strategia de țintire a inflației care presupune asumarea periodică de către BNR a unor obiective anuale legate de variația indicelui prețurilor de consum.
Popa a deținut și funcția de guvernator supleant al României pentru Banca Mondială și a fost membru în echipele de negociere și dialog ale BNR cu FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială, BERD, BEI și OCDE. În plus, a coordonat la nivelul BNR dialogul cu agențiile internaționale de rating și băncile internaționale de investiții precum și activitățile privind integrarea europeană și afacerile europene în cadrul BNR (până în 2007).
Experiența didactică și în cercetare include obținerea unei diplome de Doctor în științe economice, specializarea Economie mondială, la Facultatea de Relații Economice Internaționale, din Academia de Studii Economice, București (în 1997). În septembrie 1994, a obținut o bursă la Departamentul de Economie din cadrul Universității Harvard.
Cristian Popa vorbește fluent engleza, franceza, spaniola și italiana.
În toamna anului trecut, guvernul PSD lua în calcul o altă numire pentru funcția de vicepreședinte BEI, potrivit declarațiilor făcute la vremea respectivă, pentru Profit.ro, de mai multe surse oficiale: Ioana Petrescu, consilier pe probleme economice al premierului de atunci, Victor Ponta, și fost ministru al Finanțelor Publice. Ea ar fi urmat să-l înlocuiască pe Mihai Tănăsescu, care se autosuspendase din funcția deținută la BEI, după un an de concediu, în contextul în care numele său fusese menționat, alături de alți miniștri, în dosarul Microsoft, privind posibile ilegalități.
Tănăsescu ajunsese vicepreședinte BEI în august 2012, pentru un mandat de patru ani. Ocuparea funcției vacante deținute de acesta în mandatul rezervat României va fi făcută, astfel, acum pentru o perioadă de mai puțin de opt luni. România va mai putea ocupa un post de vicepreședinte BEI abia în 2028, funcția alocându-se statelor membre BEI prin rotație.
BEI este condusă de un comitet executiv format din nouă membri: un președinte și opt vicepreședinți.