BEI ar putea cere Volkswagen să îi returneze împrumuturile în urma scandalului emisiilor

BEI ar putea cere Volkswagen să îi returneze împrumuturile în urma scandalului emisiilor
scris 12 oct 2015

Banca Europeană de Investiții (BEI) va analiza dacă Volkswagen a folosit creditele de miliarde de euro acordate de instituția bancară pentru finanțarea dispozitivelor de manipulare a emisiilor poluante și ar putea cere returnarea împrumuturilor, a declarat președintele BEI Werner Hoyer pentru cotidianul german Sueddeutsche Zeitung. În același timp, publicația relatează că fostul CEO al grupului, Martin Winterkorn, va demisiona din funcțiile pe care le mai ocupă în cadrul VW, în urma presiunilor din partea autorităților.

"BEI ar fi putea fi afectată (de scandalul emisiilor), deoarece trebuie să îndeplinim anumite ținte de mediu cu împrumuturile pe care le acordăm", a spus Hoyer.

Urmărește-ne și pe Google News

Hoyer a adăugat că BEI va desfășura o investigație "foarte amănunțită" pentru a determina cum au fost folosite creditele acordate Volkswagen. În cazul în care se va constata că fondurile au avut altă destinație decât cea declarată, atunci BEI va trebui "să se întrebe dacă trebuie să ceară creditele înapoi", potrivit președintelui băncii.  

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Hoyer s-a arătat foarte dezamăgit de Volkswagen și a menționat că relația dintre BEI și constructorul auto ar putea fi grav afectată în urma scandalului emisiilor poluante.

Din 1990 și până în prezent, BEI a acordat grupului german credite de aproximativ 4,6 miliarde de euro, care au vizat, printre altele, dezvoltarea de motoare cu emisii reduse. O parte dintre aceste credite, în valoare de circa 1,8 miliarde de euro, sunt încă în desfășurare, potrivit Sueddeutsche Zeitung.

Gupul VW este implicat într-un scandal uriaș privind nerespectarea standardelor de mediu, după ce EPA (agenția de mediu din SUA) a acuzat Volkswagen că a utilizat un soft special pentru a falsifica rezultatele testelor referitoare la emisiile de gaze în cazul a 482.000 de vehicule diesel vândute în SUA.

Informația a fost confirmată ulterior de către reprezentanții Volkwagen, care au arătat că dispozitivul a fost instalat pe aproximativ 11 milioane de mașini la nivel mondial în ultimii cel puțin 7 ani, inclusiv în Europa. Dezvăluirile grupului german au forțat demisia directorului general al Volkswagen, Martin Winterkorn, care a fost înlocuit cu fostul șef al Porsche, Matthias Mueller.

Potrivit Sueddeutsche Zeitung, Winterkorn va demisiona în zilele următoare din funcția de director executiv al Porsche, companie care deține pachetul majoritar din acțiunile grupului VW, precum și din posturile de președinte al diviziilor Audi, Scandia și Truck&Bus.

Winterkorn își va prezenta demisiile în urma presiunilor făcute de landul german Saxonia Inferioara, al doilea mare acționar al grupului auto, cu o participație de 20%.

viewscnt
Afla mai multe despre
volkswagen
vw
scandal
emisii
poluare
poluante
bei
werner hoyer
martin winterkorn