Creșterea salariilor din Zona Euro, în cel mai rapid ritm din ultimii 30 de ani, ar putea complica planurile Băncii Centrale de a reduce dobânda de referință, în condițiile în care economia încetinește.
Banca Centrală Europeană (BCE) a transmis că salariile negociate din Zona Euro au crescut cu 5,4% în trimestrul al treilea, față de intervalul similar din 2023, în cel mai accelerat pas din 1993. Creșterea din trimestrul al doilea a fost de 3,5%, comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent. Ritmul este atribuit în principal acordurilor salariale din Germania. Evoluția indicatorului este atent urmărită de bancă, întrucât dă indicii despre presiunile inflaționiste, arată BiziDay.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Deși inflația anuală a atins 2% în octombrie, evoluția economică din Germania și din alte state membre ale Zonei Euro rămâne o provocare majoră. De altfel, săptămâna trecută, ECB și-a redus prognoza de creștere economică pentru Zona Euro la doar 0,8% în acest an.
Dobânda de referință a fost redusă de trei ori în acest an, până la 3,25%, iar BCE ar putea continua politica de relaxare, ignorând temporar majorările salariale, explică economiștii consultați de publicație. Astfel, următoarea ședință, programată pe 12 decembrie, ar putea aduce o nouă reducere cu 0,25 puncte procentuale.
În acest context, BCE se așteaptă la încetinirea accentuată a creșterilor salariale în al doilea trimestru din 2025, până la un nivel care este în armonie cu ținta de inflație de 2%, pe măsură ce presiunea asupra prețurilor se domolește, arată Financial Times în analiza sa.