Costurile cu forța de muncă ale companiilor din România au avut, și în trimestrul al doilea, cea mai substanțială creștere din Uniunea Europeană, 18,6% în ritm anual, de aproape 12 ori mai mare față de cea de 1,6% consemnată la nivelul Uniunii Europene, potrivit datelor publicate vineri de biroul de statistică Eurostat.
Alte state europene cu un avans rapid al costurilor forței de muncă sunt Ungaria, Cehia, Bulgaria, Lituania și Polonia, toate cu creșteri de peste 10%.
Singura țară din blocul comunitar unde costul cu forța de muncă a scăzut în perioada analizată este Finlanda.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La nivelul zonei euro, costul forței de muncă a avansat cu 1,4% în trimestrul al doilea.
În funcție de sectorul economic, la nivelul UE aceste costuri au urcat cu 1,5% în industrie, cu 2% în construcții, cu 2,1% în servicii și cu 1,7% în economia non-business.
Potrivit datelor publicate luna aceasta de Institutul Național de Statistică, costul orar al forței de muncă a crescut, în România, în toate activitățile economice. Cele mai mari creșteri ale costului orar al forței de muncă au fost în învățământ (39%), sănătate și asistență socială (39%), activități de spectacole, culturale și recreative (36,5%) și administrație publică (26,3%).
În primul trimestru, costurile orare cu forța de muncă în România au urcat cu circa 17%, ritmul de creștere fiind de 10 ori mai rapid comparativ cu media la nivelul Uniunii Europene.