Consiliul Concurenței analizează preluarea Băncii Carpatica de către Nextebank

Consiliul Concurenței analizează preluarea Băncii Carpatica de către Nextebank
scris 16 feb 2016

Consiliul Concurenței analizează concentrarea economică ce se va realiza prin preluarea de către Nextebank SA a Băncii Comerciale Carpatica SA și a entităților controlate de aceasta, urmând să dea un răspuns în perioada următoare.

La finalul lunii decembrie, Nextebank a subscris 98,7 milioane de lei la majorarea de capital a Băncii Carpatica și a devenit acționarul majoritar, după ce a preluat și o parte din acțiunile deținute de Ilie Carabulea la Carpatica.

Urmărește-ne și pe Google News

Nextebank a ajuns să dețină 54,8% din acțiunile Carpatica, după ce a plătit și 23 de milioane de lei lui Ilie Carabulea și asociaților săi pentru o cotă care să-i asigure controlul majoritar.

Carabulea, care are dreptul de vot suspendat de Banca Națională pentru problemele cu justiția, rămâne acționar semnificativ, cu 19,45% din acțiuni.

La finele anului trecut, BCC a înregistrat o pierdere de 85,4 milioane de lei și a ajuns cu solvabilitatea la 7%, sub pragul minim legal. Majorarea de capital rezolvă problemele de solvabilitate ale băncii, care a mai trecut printr-o tentativă eșuată de vânzare cu fondul american JC Flowers.

Nexte, una dintre băncile mici din sistem, intenționează să fuzioneze cu Carpatica și să ia numele celei din urmă.

Nextebank SA este o instituție de credit deținută de fondul de investiții Emerging Europe Accession Fund Cooperatief UA. Atât Nextebank cât și Banca Comericală Carpatica își desfășoară activitatea pe piața serviciilor financiar-bancare.

"În vederea stabilirii compatibilității concentrării economice cu un mediu concurențial normal, autoritatea de concurență va analiza operațiunea notificată, în conformitate cu Regulamentul privind concentrarile economice. O decizie cu privire la această operațiune de concentrare economică urmează a fi adoptată, conform prevederilor legale, în termen de 45 de zile de la data la care notificarea devinei efectivă", se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenței remis Profit.ro. 

Consiliul Concurenței mai anunță că este interesat în obținerea observațiilor și punctelor de vedere de la agenții economici terți, în legătură cu această concentrare economică.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
concurenta
carpatica
nextebank
jc flowers
fuziune
carabulea