Prețurile au scăzut cu 0,8% în ianuarie, prima lună după tăierea TVA

Prețurile au scăzut cu 0,8% în ianuarie, prima lună după tăierea TVA
scris 15 feb 2016

Prețurile de consum au fost mai mici cu 2,1% față de ianuarie 2015, în timp ce față de decembrie au scăzut cu 0,8%, arată datele Institutului Național de Statistică privind inflația aferentă primei luni a anului, primele după scăderea cotei generale de TVA.

Mărfurile nealimentare și serviciile s-au ieftinit în ianuarie față de decembrie 2015, după ce a intrat în vigoare reducerea cotei generale a TVA de la 24% la 20%, în timp ce alimentele s-au scumpit.

Urmărește-ne și pe Google News

Produsele nealimentare s-au ieftinit cu 1,6% în ianuarie, în timp ce prețul serviciilor a scăzut cu 1,1%, arată datele INS. Pe de altă parte, alimentele s-au scumpit cu 0,5% față de decembrie. Față de ianuarie 2015, produsele nealimentare sunt ușor mai scumpe, cu 0,1%, în timp ce serviciile sunt mai scumpe cu 1,2%. Mâncare e mai ieftină cu 6,3%, în condițiile în care de la jumătatea anului trecut cota de TVA la produsele alimentare a scăzut cu 15 puncte procentuale la 9%.

Din categoria mărfurilor nealimentare, cele mai mari scăderi le avem la energia electrică, de aproape 3% și la gaze, de 3,2%.

În cazul serviciilor, cele mai mari scăderi de prețuri sunt la biletele CFR, cu 3,2%. În timp ce abonamentele la cabul s-au ieftinit cu 0,9%, telefonia s-a scumpit cu 0,5%.

Banca Națională a României nu și-a îndeplinit obiectivul de a ține inflația la 2,5%, cu un interval de variație de +/- un punct procentual.  Anul trecut a fost primul de după 1989 care s-a încheiat cu o scădere generalizată a prețurilor de consum.

BNR a urcat prognoza privind creșterea prețurilor de consum în acest an, de la 1,1% la 1,4%, și anticipează că în 2017 rata anuală a inflației se va situa la 3,4%, pe măsură ce se disipează efectul de bază generat de relaxarea fiscală. La sfârșitul lunii martie, inflația anuală va atinge cel mai redus punct din acest an, la -3%.

Potrivit BNR, fără scăderea TVA, inflația ar fi fost de 2% anul trecut, ar fi urcat la 3% încă din acest an, iar în 2017 atingea 3,7%, ceea ce însemna depășirea intervalului de variație țintit. 

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatia
rata anuala a inflatiei
preturile de consum
scaderea tva