Comercianții n-au trecut în prețuri prea mult din scăderea TVA, ceea ce e semn că presiunile inflaționiste sunt în creștere, potrivit economiștilor ING Bank.
Prețurile de consum au scăzut cu 0,85 față de decembrie și cu 2,1% față de ianuarie 2015, potrivit datelor Statisticii privind inflația aferentă primei luni a anului. În ianuarie s-au văzut primele efecte ale reducerii cotei generale a TVA, de la 24% la 20%.
Economiștii estimau, într-un sondaj Bloomberg, o scădere a prețurilor față de decembrie de 1,4% și de 2,7% față de ianuarie 2015.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
ING estima o rată de 65% a transmiterii în prețuri a reducerii cu 4 puncte procentuale a cotei TVA la 20%, în condițiile în care tăierea TVA la alimente a fost transmisă aproximativ 85% în prețuri.
„Totuși, o creștere de două cifre a comerțului cu amănuntul și a salariilor a oferit motive bune pentru o rată scăzută a transmisiei, la cam jumătate din așteptările noastre”, scrie într-o notă Ciprian Dascălu, economist-șef ING Bank România.
Ce s-a întâmplat în ianuarie e semn că presiunile inflaționiste sunt în creștere. Banca Națională a Românei va trebui să acționeze mai degrabă mai devreme decât mai târziu, spun analiștii ING, care consideră că BNR nu va mai putea prelungi prea mult politica actuală relaxată, cu ample lichidități.
ING estima, într-un raport anterior, că BNR va fi prima bancă centrală din regiune care va crește dobânda cheie, undeva la jumătatea lui 2017.
BNR a urcat prognoza privind creșterea prețurilor de consum în acest an, de la 1,1% la 1,4%, și anticipează că în 2017 rata anuală a inflației se va situa la 3,4%, pe măsură ce se disipează efectul de bază generat de relaxarea fiscală. La sfârșitul lunii martie, inflația anuală va atinge cel mai redus nivel din acest an, la -3%.