CONFIRMARE România a reînceput să importe gaz din Ucraina și Ungaria. Intrările din Bulgaria au scăzut considerabil

CONFIRMARE România a reînceput să importe gaz din Ucraina și Ungaria. Intrările din Bulgaria au scăzut considerabil
scris 3 ian 2022

România a importat în weekend gaze din Ucraina, după 9 luni de pauză, timp în care s-a optat pentru intrările din Bulgaria, confirmând informațiile publicate în urmă cu 2 săptămâni de Profit.ro. Duminică, România a importat o cantitate de 2,5 ori mai ridicată de la vecinii nordici decât de la cei sudici, însă cea mai mare parte a importurilor a fost realizată din Ungaria.

Dacă, în prima zi a anului, România importa 140 GWh din Bulgaria, prin punctul de interconectare de la Negru Vodă 1, pe 2 ianuarie importurile prin acest punct au scăzut la 17 GWh, iar fluxul a fost activ doar timp de 10 ore.

Urmărește-ne și pe Google News

Tot sâmbătă, România exporta 9 GWh către Ungaria, pentru ca duminică să importe prin punctul de interconectare de la Csanadpalota 75 GWh.

Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

În schimb, pe aceeași rută de tranzit cu Negru Vodă 1, însă din sens invers, România a importat duminică, prin punctul de interconectare Isaccea 1- Orlovka, 42 GWh.

Pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), prețurile gazului cu livrare în ziua următoare au scăzut sâmbătă de la 360 lei/MWh la 295 lei/MWh, pentru ca duminică să crească marginal, la 301,6 lei/MWh (61 euro/MWh), cu 11,5 euro sub cele de pe cea mai importantă bursă regională, cea austriacă CEGH.

Profit.ro a anunțat în urmă cu două săptămâni că Anul Nou vine cu o veste bună și cu una proastă pentru siguranța alimentării cu gaze a României.

Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă CITEȘTE ȘI Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă

Vestea bună este că s-a efectuat, pentru prima dată în ultimii ani, rezervare de capacitate de import pe punctul de interconectare Isaccea-Orlovka cu Ucraina, însă vestea proastă este că nu s-a mai rezervat o cantitate semnificativă prin cel mai important punct de interconectare, cel de la Negru Vodă cu Bulgaria.

Astfel, în total, pentru luna ianuarie, a fost rezervată în cele 4 puncte de interconectare funcționale o capacitate totală de aproximativ 138,5 GWh/zi, cu o cincime sub nivelul rezervărilor efectuate pentru luna decembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
importuri
ungaria
bulgaria
ucraina
vecini