Nouriel Roubini crede că președintele SUA Donald Trump va continua să ducă o politică în sens invers față de cea care a dus la ordinea economică și geopolitică actuală, în cazul în care va fi reales, dar că acesta va fi limitat de reacția piețelor la măsurile care afectează economia.
Conferința este organizată cu sprijinul Apa Nova, Bursa de Valori București, MET Romania Energy, SARTRO, Sensodays, Digi
Mandatul lui Trump la Casa Albă a fost definit pe plan internațional de o revenire spre izolaționismul economic și politic al Americii, așa cum s-a întâmplat și în secolul 19 sau în perioada interbelică. Ce a zguduit cel mai mult piețele este războiul comercial cu China, scopul declarat al lui Trump fiind să reducă deficitul comercial ridicat cu economia asiatică.
“Instinctul lui personal e să fie protecționist. Nu crede în instituțiile multilaterale, e sceptic față de UE, NATO, OMC (Organizația Mondială a Comerțului), este foarte tranzacțional, vrea să obțină profitul maxim pentru SUA din acordurile bilaterale”, spune Roubini, la conferința Profit.ro Starea economiei mondiale la 11 ani de la criza economică. Suntem pregătiți pentru o nouă recesiune?, alături de șefii celor mai mari bănci din România.
În cazul în care va mai obține încă un mandat de președinte anul viitor, Roubini crede că Trump va continua politicile de tipul America First.
CITEȘTE ȘI Conferința Profit.ro - Nouriel Roubini: Putem vedea un Război Rece între SUA și China și un proces de deglobalizare“Cred că, în timp ce realizează, și asta vedem cu o abordare mai precaută cu China, că războaiele comerciale pe toate fronturile sunt periculoase, va continua cu abordare în care ordinea economică globală a ultimelor decenii, construită pe instituții precum ONU, FMI, NATO, BM, UE și acordurile de comerț multilateral, va merge în sensul invers. Va fi constrâns, însă, pentru că cu cât va merge în direcția în care afectează piețele și economiile, cu atât piețele vor pedepsi mai mult”, spune Roubini.
SUA discută un acord comercial cu China, negocieri despre care Trump spune că avansează frumos, dar și că chinezii sunt cei disperați după o soluție care să ducă la ridicarea tarifelor.
Roubini crede că politicile lui Trump oferă motive de îngrijorare, pentru că e nevoie de cooperare între marile țări ale lumii pentru a oferi soluții la problemele globale.
CITEȘTE ȘI Conferința Profit.ro - Nouriel Roubini avertizează: Nu văd riscul unei crize în România, dar situația macroeconomică e dezechilibrată. Sunt motive de îngrijorare. Deficitul se poate dubla“Sunt multe probleme la nivel internațional care sunt interconectate, cum este schimbarea climatică, stabilitatea financiară, bolile. E nevoie de soluții globale și de cooperarea între marile puteri. Sunt puțin îngrijorat de o lume în care ordinea curentă care ne-a oferit o relativă pace, creștere economică, prosperitate, se transformă într-o dezordine mondială. Cred că e un risc”, spune economistul.
Guvernul SUA a impus tarife și pentru importurile de oțel și aluminiu din Uniunea Europeană anul trecut și luna trecută a anunțat noi tarife pentru avioanele și unele produse alimentare europene, justificate prin subvențiile acordate producătorului de aeronave Airbus, competitorul direct al americanilor de la Boeing.
O altă mare amenințare a lui Trump este taxarea suplimentară a importurilor de mașini din Europa, în condițiile în care industria trece oricum printr-o scădere a producției.