Speranța de viață de până la 100 de ani este cea mai ridicată din toate timpurile, iar omenirea nu numai că este la niveluri de dezvoltare record, dar și păstrează potențial de creștere. Tehnologiile în dezvoltare și capacitatea de creștere a piețelor emergente lasă loc pentru un „viitor luminos” în economia mondială.
Conferința este organizată cu sprijinul Apa Nova, Bursa de Valori București, MET Romania Energy, SARTO, Sensodays, Digi
În pofida zgomotului de fond negativ și a poticnelilor, ultimii 10 ani au fost de creștere pentru economia mondială, spune profesorul Nouriel Roubini, cel care și-a câștigat reputația în piețele financiare internaționale după ce a prezis corect criza financiară din 2007-2008, iar acum a venit să conferențieze în România, la invitația Profit.ro. A fost Marea Recesiune, au fost crize de datorii suverane locale, inclusiv în zona euro, dar dincolo de aceasta SUA este, cu 11 ani, la cea mai mare expansiune economică postbelică, la fel, avans economic au avut țările din Europa și cele în curs de dezvoltare. Cu câteva excepții, precum Argentina sau Zimbabwe, avem peste 10 ani de creștere și de apreciere a activelor.
Roubini a fost supranumit „Doctor Doom”, un prevestitor de Apocalipsă, dar acum vede resurse importante pentru ca umanintatea să-și păstreze ciclul favorabil. În primul rând ar fi tehnologiile, cele care dau motive de optimism, chiar dacă acum nu se profilează clar care vor fi tehnologiile viitorului. Nu este numai sectorul IT; în energie este avans tehnologic în exploatarea zăcămintelor de șist, în producția de energie solară și eoliană. Sunt perspective ca energia să fie obținută mai curat și la costuri mai mici.
CITEȘTE ȘI Băncile din Liban nu pot onora clienții de zile bune, dar autoritățile și bancherii transmit populației că nu sunt motive de panicăBiotehnologia are, iarăși, un potențial foarte ridicat. Se profilează o medicină personalizată, cu tratamente mai bune pentru anumite boli, ceea ce mărește speranța de viață. Aceasta a crescut în țările dezvoltate de la 70 de ani, la 80 de ani, iar acum tinde spre o sută de ani. Nu este exclus ca cei care se vor naște peste 5 ani în țările cu venituri medii să aibă speranțe de viață medii chiar și peste 100 de ani, spune Roubini, profesor la Stern School of Business a Universității din New York.
Tehnologia informatică, inteligența artificială, agergatoarele de date și perspectiva (inter)conectării (simultane) a miliarde de dispozitive din lume dau optimism în Silicon Valley. Cercetătorii de acolo cu care profesorul american s-a întâlnit sunt foarte entuziaști despre aceste tehnologii, despre cum ne vor influența felul cum muncim, cum trăim, cum ne distrăm; cred că ne vor face mai bogați, mai sănătoși, ne vor ajuta să trăim mai mult.
Productivitatea ar urma să fie sporită de robotică, automatizare, imprimantele 3D, de tehnologiile de transport și urbanizarea inteligentă. Industria FinTech va schimba în timp sistemel de plăți, administrarea activelor financiare, asigurările, activitățile de pe piața de capital.
Potențial sporit dinspre țările în curs de dezvoltare
Dincolo de tehnologie, creșterea economică ar urma să fie adusă de convergența statelor în curs de dezvoltare. Dacă în SUA potențialul anual de creștere este de doar 2%, ar în Europa dezvoltată încă mai coborât, undeva de 1%, în schimb piețele emergente obișnuite pot aduce rate de majorare a produsului intern brut de 5%. În unele cazuri, acestea pot fi chiar mai ridicate, +7% pentru India, +6% în China, după cum așteptările sunt pentru creșterii medii de 4% în Europa de Est.
Aceasta va aduce clase de mijloc mai robuste și urbanizare, implicit stabilitate socială și politică. Majorarea veniturilor medii ale majorității populației conduce la mai multă cerere pentru bunuri și servicii, case, servicii financiare, toate presupunând o infrastructură în creștere. „Este un viitor luminos în economia mondială de la piețele în curs de dezvoltare”, a declarat Roubini la conferința Profit.ro "Starea economiei mondiale la 11 ani de la criza economică. Suntem pregătiți pentru o nouă recesiune?"
În istoria umanității, oamenii au murit de boli, de foame sau ca urmare a unor războaie. Sub acest aspect, iarăși, acum este foarte bine în lume. Mai mulți oameni se sinucid decât sunt uciși în războaie sau atacuri teroriste. La fel, mai mulți oameni mor de obezitate decât de foame sau inaniție, mai mulți își încheie viața de bătrânețe decât ca urmare a unor boli sau a unor infecții. La o scară istorică de 100 de ani, nu numai în țările dezvoltate, dar și în cele emergente, este o îmbunătățire remarcabilă în privința creșterii economice și a condițiilor de pace, a conchis Roubini.