CONAF: România a pierdut într-o lună peste un milion de locuri de muncă, mai mult decât în perioada de criză economică

CONAF: România a pierdut într-o lună peste un milion de locuri de muncă, mai mult decât în perioada de criză economică
scris 13 apr 2020

De la declanșarea stării de urgență și până în prezent, conform raportărilor oficiale, România a pierdut peste un milion de locuri de muncă, mai multe decât cele 700.000 de locuri de muncă pierdute după criza economică, în perioada 2008-2012, arată într-un comunicat Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

"Ultima raportare a Ministerului Muncii cifra numărul contractelor suspendate la 1.005.552, din care peste 292.000 în industria prelucrătoare, peste 196.000 în comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehicolelor și motocicletelor, restul de peste 100.000 în hoteluri și restaurante. Dacă la acest număr adăugăm cele 209.851 contracte de muncă încetate în comerț, industrie prelucrătoare și construcții, avem tabloul complet al situatiei șomerilor din România", arată CONAF.

Urmărește-ne și pe Google News

În SUA, aproximativ unul din zece angajați, reprezentând 16,8 milioane de oameni, și-au pierdut locul de muncă în ultimele trei săptămâni, pe fondul crizei economice generate de coronavirus. Datele reprezintă cele mai multe locuri de muncă pierdute în cea mai scurtă perioadă, din 1948 încoace, scrie News.ro.

 Vremea se răcește în majoritatea regiunilor. Când revin temperaturile la valori normale CITEȘTE ȘI Vremea se răcește în majoritatea regiunilor. Când revin temperaturile la valori normale

“Aceste date cu spectru larg poate nu reușesc să exprime cu forță convingătoare disparitățile din prezent însă ilustrează începutul unei noi ordini sociale. Previziunile economice au fost date peste cap, adoptarea scenariului optimist creând o relaxare a realității economice și o lipsă de anticipare a impactului coronavirus asupra pieței forței de muncă din cea mai puternică țară a lumii. De aceea, dacă ne uităm la datele din România, păstrând proporțiile, impactul coronavirus este unul extrem de amplu. În țara noastră s-au înregistrat în ultimele trei săptămâni tot atâtea persoane care și-au pierdut locul de muncă ca în perioada 2008-2012. Rămâne întrebarea, dacă după terminarea pandemiei toți aceștia vor reveni în câmpul muncii sau măcar o parte din ei, mai ales că probabil vom asista la o nouă așezare a claselor sociale, o realitate economică indubitabilă", a declarat Cristina Chiriac, președinte CONAF.

Cu atât mai grav este că pandemia nu s-a încheiat iar previziunile nu sunt favorabile.

"Efectele economice ale pandemiei de coronavirus estimează că, în următoarele trei luni circa 195 milioane de locuri de muncă full-time se vor pierde la nivel global, conform unei analize a Agenției pentru Muncă din cadrul Națiunilor Unite. Avertismentul vine la distranță de trei săptămâni de când Organizația Internțională a Muncii estima o pierdere de locuri de muncă de circa 25 de milioane. Conform agenției, restricțiile impuse de către autorități pentru stoparea răspândirii pandemiei afectează 2,7 miliarde de muncitori, echivalentul a patru cincimi din forța de muncă de la nivel mondial", mai informează comunicatul.

Președintele CONAF este de părere că trebuie luate măsuri din timp pentru diminuarea pierderilor pe care economia le va suferi în viitor.

“CONAF a propus o serie de măsuri cu scopul de a oferi o gură de oxigen antreprenorilor, respectiv acordarea unui pachet de stimulare în cuantumul valorii salariului mediu brut pentru fiecare angajat păstrat pe o perioadă de cel puțin șase luni și posibilitatea de închidere intermitentă a activităților economice. Acest model pe de o parte suprimă parțial efectele coronavirus și în același timp, permite o activitate economică susținută, deși redusă. Trebuie pe cât posibil să reducem impactul negativ asupra economiei și să ne asigurăm că după terminarea pandemiei ne putem continua activitatea. Cred că închiderea intermitentă poate asigura o opțiune viabilă pentru diminuarea efectelor negative din economie”, a concluzionat Cristina Chiriac.

Președintele CONAF afirmă că pandemia COVID-19 ne va schimba profund viețile. Chiar dacă fiecare generație va fi afectată în proporții diferite, toți vor fi nevoiți să se adapteze la “o noua normalitate” în care economia mondială și implicit cea a României nu va mai fi la fel după pandemie.

“Mulți se vor vedea cu locurile de muncă sau economiile pierdute și mulți vor trebui să se adapteze la lucruri noi, vorbim de reacții în lanț care vor afecta nu doar viețile indivizilor în cauză, ci și societățile ca întreg. Cu siguranță economia mondială în general și implicit economia României nu va mai arăta la fel, însă important este să fim pregătiți să facem față noilor provocări. Lumea se schimbă și o dată cu ea trebuie să ne schimbăm și noi, economia ca sistem din care facem cu toții parte și trebuie să conștientizăm și să vedem dincolo de azi, viitorul de mâine”, a adaugat Cristina Chiriac.

România se află printre primele 10 țări europene cu un procent de 39% al numărului de companii deținute de femei.

Confederația Națională pentru Antreprenoriat are în componența sa două federații, 6 patronate, 5 asociații și 6 sucursale.

viewscnt
Afla mai multe despre
locuri de munca
conaf