Papa Francisc a făcut un apel la solidaritate globală în lupta împotriva coronavirusului, duminică, la tradiționalul său mesaj de Paște “Urbi et Orbi”, și a cerut încetarea conflictelor, relaxarea sancțiunilor internaționale și anularea datoriilor țărilor sărace, relatează News.ro.
De asemenea, Suveranul Pontif a avertizat Uniunea Europeană că riscă prăbușirea dacă nu ajunge la un acord cu privire la modul în care poate fi ajutată regiunea să își revină.
Papa a pronunțat binecuvântarea “Urbi et Orbi” în bazilica Sfântul Petru goală, spre deosebire de anii trecuți, când le vorbea zecilor de mii de credincioși strânși în piața Sfântul Petru.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Mesajul “Paștelui singurătății” din acest an ar trebui să fie “o epidemie a speranței”, a spus Papa Francisc, lăudând cadrele medicale și pe toți ceilalți care își riscă viața pentru a-i salva pe alții, dar și pe cei care lucrează în această perioadă în domeniile esențiale.
“Nu este o vreme a indiferenței, pentru că întreaga lume suferă și are nevoie să fie unită în fața pandemiei”, a menționat el.
Papa și-a exprimat compasiunea pentur cei care nu și-au putut lua adio de la cei iubiți din cauza restricțiilor. Suveranul Pontif a adăugat că este momentul ca politicienii și guvernele să ia măsuri ferme pentru a ajuta popoarele să treacă de criză și a-și relua în cele din urmă viața normală.
“Îi încurajez pe cei care au răspunderi politice să lucreze activ în favoarea binelui comun al cetățenilor, furnizând mijloacele și instrumentele necesare pentru a permite tuturor să ducă o viață demnă și a favoriza, atunci când circumstanțele o vor permite, reluarea obișnuitelor activități de fiecare zi. Nu acesta este timpul indiferenței, pentru că toată lumea suferă și trebuie să se regăsească unită pentru a înfrunta pandemia. Isus înviat să dea speranță tuturor celor săraci, celor care trăiesc în periferii, refugiaților și celor fără adăpost. Să nu fie lăsați singuri acești frați și surori mai slabi, care locuiesc în orașele și periferiile din orice parte a lumii. Să-i facem să nu ducă lipsă de bunurile de primă necesitate, mai greu de găsit acum, când multe activități sunt închise, de medicamente și, mai ales, de posibilitatea unei adecvate asistențe sanitare. Luând în considerare circumstanțele, să se reducă totodată sancțiunile internaționale care frânează posibilitatea țărilor destinatare să ofere un sprijin adecvat propriilor cetățeni, iar toate statele să fie puse în condiția de a face față necesităților mai mari ale momentului, reducând, dacă nu chiar anulând, datoria care apasă asupra bilanțului statelor mai sărace”, a spus Papa, potrivit vaticannews.va.
Papa Francisc s-a declarat îngrijorat de viitorul Europei, el menționând că este vital ca rivalitățile care existau înaintea celui de-al doilea război mondial să nu recapete forță ca urmare a pandemiei.
CITEȘTE ȘI Comisia Europeană aprobă măsurile Guvernului pentru susținerea IMM-urilor în contextul pandemiei de COVID-19, în valoare de 3,3 miliarde de euro: Sunt necesare, adecvate și proporționale pentru a remedia o perturbare gravă a economiei“Dintre numeroasele regiuni ale lumii lovite de coronavirus, îndrept un gând special spre Europa. După al Doilea Război Mondial, acest iubit continent a putut să învie grație unui concret spirit de solidaritate, care i-a permis să depășească rivalitățile trecutului. Este mai urgent ca niciodată, mai ales în circumstanțele actuale, ca atare rivalități să nu prindă din nou vigoare, ci ca toți să se recunoască drept parte a unei singure familii și să se susțină reciproc. Astăzi, Uniunea Europeană are în față o provocare epocală, de care va depinde nu doar viitorul ei, dar și al lumii întregi. Să nu se piardă ocazia de a da o ulterioară dovadă de solidaritate, făcând recurs chiar la soluții inovatoare. Alternativa este doar egoismul intereselor particulare și tentația unei întoarceri la trecut, cu riscul de a pune la grea încercare coexistența pașnică și progresul următoarelor generații”.
Papa a făcut și un apel pentru încetarea conflictelor, condamnând producția și traficul de arme, dar a avut și un gând pentru migranți și pentru toți ceilalți care suferă în lume.
“Nu acesta este timpul dezbinărilor. Cristos, pacea noastră, să-i lumineze pe cei care au responsabilități în conflicte, ca să aibă curajul de a adera la apelul privind o încetare a focului globală și imediată în toate colțurile lumii. Nu acesta este timpul în care să se continue producția și traficul de arme, cheltuind capitaluri imense care ar trebui să fie folosite pentru îngrijirea persoanelor și salvarea de vieți omenești. Să fie, în schimb, timpul în care să se pună, în sfârșit, capăt îndelungului război care a însângerat Siria, conflictului din Yemen și tensiunilor din Irak, precum și din Liban. Să fie acesta timpul în care israelienii și palestinienii să reia dialogul pentru a găsi o soluție stabilă și durabilă, care să permită ambelor părți să viețuiască în pace. Să înceteze suferințele populației care trăiește în regiunile răsăritene ale Ucrainei. Să se pună capăt atacurilor teroriste comise împotriva atâtor persoane nevinovate din diverse țări ale Africii. Nu acesta este timpul uitării. Criza pe care o înfruntăm să nu ne facă să uităm de atâtea alte stări de urgență care poartă cu sine suferința multor persoane. Stăpânul vieții să se arate aproape de populațiile din Asia și Africa ce trec prin grave crize umanitare, precum în regiunea Cabo Delgado, în nordul Mozambicului. Să încălzească inimile atâtor persoane refugiate și evacuate, din cauza războaielor, secetei și foametei. Să dea protecție atâtor migranți și refugiați, printre care sunt mulți copii, care trăiesc în condiții intolerabile, mai ales în Libia și la granița dintre Grecia și Turcia; nu vreau să uit de Insula Lesbos. Să permită Venezuelei să ajungă la soluții concrete și imediate, menite să permită ajutorul internațional pentru populația care suferă din cauza gravei conjuncturi politice, socio-economice și sanitare”.
Din cauza pandemiei de coronavirus, toate ceremoniile papale din săptămâna sfântă au fost modificate și s-au desfășurat fără public.
La Vatican s-au înregistrat opt cazuri de infectare cu Covid-19, în timp ce în Italia bilanțul este printre cele mai dure din lume: 152.271 de infectați, 19.468 de morți.