Situația actuală a companiilor germane din România este bună, însă viitorul e mai puțin optimist, directorii acestora fiind nemulțumiți atât de condițiile politico-economice, dar și de situația din învățământul românesc, lipsa personalului calificat fiind indicată ca un risc important pentru dezvoltarea companiilor, relevă chestionarul anual realizat de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană în toamna acestui an și prezentat astăzi.
Concluzia este că situația actuală a companiilor germane din România este bună, iar așteptările pe termen scurt în ce privește evoluția propriei companii sunt optimiste. Dar, comparativ cu chestionarul din toamna anului trecut, procentul celor care văd o înrăutățire a situației conjuncturale pe termen mediu a crescut (2017: 29% mai rău, 2016: 8%). Optimismul se menține doar pe termen scurt.
Condițiile-cadru politico-economice sunt considerate de departe cel mai mare risc pentru economie. Peste 69% din companiile care au participat la chestionar sunt nemulțumite de acest aspect, ceea ce constituie o înrăutățire semnificativă față de chestionarul din toamna anului trecut.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Nici situația din învățământul românesc nu este deloc satisfăcătoare. Din chestionarul din toamnă reiese că lipsa personalului calificat constituie pentru dezvoltarea economică a companiilor un risc important (peste 57% din companii).
Față de chestionarul din toamna anului trecut, numărul celor care sunt îngrijorați de stabilitatea juridică a crescut. Acest lucru se datorează și faptului că în Parlament au fost adoptate mai multe legi controversate, care printre altele îngreunează lupta împotriva corupției.
Concluzia chestionarului din toamnă este că activitățile politico-economcie ale Guvernului ar trebui să se axeze în principal pe măsuri care să crească încrederea mediului de afaceri, fiind vorba mai ales de stabilitate fiscală și măsuri economice sustenabile, dar și de continuarea luptei împotriva corupției.
Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană, înființată în 2002, reprezintă interesele a aproximativ 600 de companii.