Companiile de stat și cele listate la bursă care au peste 500 de angajați, vor fi obligate, de anul viitor, să includă în raportul anual al administratorilor o declarație nefinanciară care să conțină informații privind aspecte de mediu, sociale și de personal, precum și despre respectarea drepturilor omului, combaterea corupției și a dării de mită, potrivit unui proiect de ordin al ministrului Finanțelor.
"Entitățile de interes public care, la data bilanțului, depășesc criteriul de a avea un număr mediu de 500 de salariați în cursul exercițiului financiar includ în raportul administratorilor o declarație nefinanciară care conține, în măsura în care acestea sunt necesare pentru înțelegerea dezvoltării, performanței și poziției entității și a impactului activității sale, informații privind cel puțin aspectele de mediu, sociale și de personal, respectarea drepturilor omului, combaterea corupției și a dării de mită", este stabilit în ordin.
Declarația nefinanciară va trebui să cuprindă o descriere succintă a modelului de afaceri al companiei, o descriere a politicilor adoptate de aceasta în legătură cu aspectele menționate mai sus, inclusiv a procedurilor de diligență necesară aplicate, rezultatele politicilor respective, principalele riscuri legate de aceste aspecte care decurg din operațiuni. Atunci când este relevant și proporțional, informațiile trebuie să se refere la relațiile sale de afaceri, produsele sau serviciile care ar putea avea un impact negativ asupra domeniilor respective și modul în care compania gestionează riscurile, precum și indicatori-cheie de performanță nefinanciară relevanți pentru activitatea sa specifică.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Declarația nefinanciară trebuie să conțină, în ceea ce privește aspectele legate de mediu, detalii privind impactul actual și previzibil al operațiunilor entității asupra mediului și, după caz, asupra sănătății și a siguranței, utilizarea de energie regenerabilă și neregenerabilă, emisiile de gaze cu efect de seră, utilizarea apei și poluarea aerului", mai prevede draftul de ordin de ministru.
În ceea ce privește aspectele sociale și de personal, informațiile furnizate în declarația nefinanciară se pot referi la acțiunile efectuate pentru a asigura egalitatea de gen, punerea în aplicare a convențiilor Organizației Internaționale a Muncii, condițiile de muncă, dialogul social, respectarea dreptului lucrătorilor de a fi informați și consultați, respectarea drepturilor sindicale, sănătatea și siguranța la locul de muncă, dialogul cu comunitățile locale și/sau acțiunile întreprinse pentru a asigura protecția și dezvoltarea acestor comunități.
"În ceea ce privește drepturile omului, combaterea corupției și a dării de mită, declarația nefinanciară poate include informații privind prevenirea abuzurilor în materie de drepturile omului și/sau privind instrumentele instituite pentru combaterea corupției și a dării de mită", mai este prevăzut în document.
CITEȘTE ȘI Eurostat: România a înregistrat în primul trimestru cea mai mare creștere a costului orar cu forța de muncă din UEDeclarația nefinanciară va trebui să includă și consecințele asupra schimbării climatice pe care le au activitatea companiei și utilizarea bunurilor și serviciilor pe care aceasta le produce, ca și asupra angajamentelor sale în favoarea dezvoltării durabile, a luptei împotriva risipei alimentare și a discriminării.
Informațiile referitoare la evoluțiile iminente sau aspectele în curs de negociere pot fi omise în cazuri excepționale în care, potrivit avizului justificat în mod corespunzător al membrilor organelor administrative, de conducere și de supraveghere, prezentarea acestor informații ar aduce prejudicii grave poziției comerciale a companiei, cu condiția ca aceste omisiuni să nu împiedice o înțelegere corectă și echilibrată a dezvoltării, performanței și poziției sale și a impactului activității sale.
CITEȘTE ȘI Mediul de afaceri solicită Fiscului să explice firmelor motivele pentru care sunt respinse la codul de TVAInformații similare vor trebui furnizate și de către companiile de interes public care sunt societăți-mamă ale unui grup care, la data bilanțului pe o bază consolidată, depășesc criteriul de a avea un număr mediu de 500 de angajați în cursul exercițiului financiar. Acestea vor trebui să includă în raportul consolidat al administratorilor o declarație nefinanciară consolidată.
Draftul de act normativ secundar transpune astfel în legislația românească Directiva 2014/95/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 octombrie 2014 de modificare a Directivei 2013/34/UE în ceea ce privește prezentarea de informații nefinanciare și de informații privind diversitatea de către anumite întreprinderi și grupuri mari.
Proiectul de ordin este semnat de ministrul Finanțelor, Anca Dragu, precum și de secretarul de stat din minister Gabriel Biriș. Dacă va fi adoptat, actul normativ va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017.