Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) trage un semnal de alarmă că o măsurăcare vizează anularea penalităților de întârziere a plății datoriilor la bugetul de stat, neînsoțită de stimulente fiscale pentru contribuabilii care plătesc la timp, nu va avea afectele necesare accelerării conformării voluntare.
"AmCham România a luat act de intenția Guvernului României de a adopta Proiectul de lege privind amnistia fiscală, conform căruia persoanele fizice, persoanele juridice, ONG-urile, PFA-urile și companiile aflate în insolvență care înregistrează la 30 septembrie datorii la bugetul de stat ar putea fi scutite de penalitățile de întârziere aferente dacă achită pânã la 31 martie 2016 obligațiile principale de plată. Salutăm intenția Guvernului de a aplica această măsură fiscală tuturor contribuabililor, fără discriminare, dar trage un semnal de alarmă că o măsură de anulare a penalităților de întârziere datorate și neachitate la 30 septembrie 2015, neînsoțită și de o măsură de stimulare fiscală a contribuabililor care plătesc la timp, nu va avea afectele necesare accelerării conformării voluntare”, se arată într-un comunicat al AmCham.
Dimpotrivă, membrii AmCham România consideră că absența unei astfel de măsuri de stimulare fiscală încurajează perpetuarea distorsiunilor în comportamentul contribuabililor în ceea ce privește plata la termen a obligațiilor fiscale ce le revin.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ministerul Finanțelor Publice a redactat în urmă cu două săptămâni un proiect de ordonanță de urgență, prezentat în premieră de Profit.ro, care prevede că acei ”contribuabili” cu datorii bugetare restante la 30 septembrie 2015 vor putea plăti sumele principale până la 31 martie 2016 fără să mai achite și penalitățile de întârziere, dar vor acoperi dobânzile aferente până la 30 iunie 2016.
Săptămâna trecută, ministrul de resort a precizat că actul normativ a fost discutat în ședința de miercurea trecută a Guvernului și că va acoperi ambele categorii, respectiv atât firmele, cât și persoanele fizice.
Întrebat dacă vor fi anulate penalitățile și pentru datorii rezultate din drepturi de autor, ministrul a răspuns: ”Da, din orice zonă”.
Membrii Camerei de Comerț Americane în România reconfirmă angajamentul de a colabora cu toate părțile implicate pentru a realiza o reformă durabilă a cadrului legislativ fiscal, în vederea creșterii gradului de conformare voluntarã.
AmCham România, înființată în anul 1993 de un grup de companii americane, reunește în prezent peste 400 de companii americane, internaționale și locale. Acestea au cumulat investiții totale de peste 20 miliarde dolari, generând în jur de 200.000 de locuri de muncă.