Pensiile ar putea fi majorate anul viitor cu un procent mai mare decât cel preconizat în prezent ca urmare a creșterii încasărilor la buget, a sugerat premierul Florin Câțu.
“Vom discuta de pensii și salarii la construcția bugetului. Nu s-a stabilit încă procentul (de majorare a pensiilor - n.r.). S-ar putea să fie o dinamică diferită față de ce avem preconizat în prezent”, a afirmat Cîțu, ca urmare a evoluției încurajante a veniturilor bugetare.
Primul-ministru a fost întrebat ce se va întâmpla cu pensiile speciale ale primarilor, în contextul în care parlamentarii PNL au votat la fel ca cei ai PSD un raport de respingere a legii prin care acestea erau abrogate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Aici eu aș vrea să fim foarte pragmatici. În fosta coaliție aveam un grup de lucru care trebuia să găsească soluții pe sistemul de pensii. Noi vrem să trecem toate pensiile pe principiul de contributivitate. Nu are sens să avem în Parlamentul României și asta i-am rugat pe parlamentarii PNL, tot felul de proiecte în Parlamentul României care merg împotriva a ceea ce facem noi în programul de guvernare. Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii și aceste pensii vor fi incluse acolo. Nu are sens să luăm decizii în Parlamentul României care merg împotriva a ceea ce vom face în viitor”, a afirmat Cîțu.
Comentând decizia Moody’s de a îmbunătăți perspectiva României din negativă în stabilă, Cîțu a declarat că în prezent sunt foarte mici șanse “să vedem un derapaj”.
În opinia sa, un derapaj economic ar putea apărea doar în condițiile instalării unui guvern nou, “dacă România va intra pe mâinile populiștilor. Acest guvern (guvernul Cîțu - n.r.) a demonstrat că poate administra România și avea încasări mai mari la buget”.
Cîțu susține că economia se va stabiliza pentru că România este țara cu cea mai mare creștere economică din UE, “țara care-și revine cel mai mult. Nu cred că o să găsiți multe state în Europa al cărui ating de la negativ la stabil”, a afirmat premierul.
CITEȘTE ȘI Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de traficÎn plus, crede acesta, și românii vor simți beneficiile creșterii economice, “plătind o factură mai mică (la utilități - n.r.) în această iarnă”.
„Aceste două agenții (Moody’s și Standard&Poor’s - n.r.) văd parcursul bun pe care a intrat economia României, dar mai ales văd perspective stabile. Suntem înconjurați de atâtea știri, dezinformă și știri alarmiste, analizele acestor agenții de rating independente arată că măsurile pe care le-am luat și ceea ce arătăm că vrem să facem în perioada următoare sunt bune și duc la stabilizarea economiei. Această creștere de la perspectivă negativă la stabilă este o confirmare că lucrurile merg într-o direcție bună. Acest lucru ne obligă să continuăm în acestă direcție și ne mai obligă la ceva, să nu lăsăm România să intre pe mâna populiștilor, a demagogilor care în ultimii 30 de ani doar au mimat reforme și nu au avut curajul să facă aceste reforme”, a afirmat Cîțu.