Valoarea producției agricole din România a scăzut

Valoarea producției agricole din România a scăzut
scris 15 oct 2021

Valoarea producției în agricultură a scăzut anul trecut cu 15,4% față de anul anterior, până 81,4 miliarde de lei în prețuri curente, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Potrivit datelor INS, producția din sectorul vegetal a scăzut cu 21,5%, iar producția din sectorul animal și serviciile agricole au scăzut cu câte 1,2%. Valoarea producției vegetale, în prețuri curente, a fost de 52,8 miliarde de lei, cea a producției animale, de 26,7 miliarde de lei, iar diferența de 1,83 miliarde de lei reprezintă serviciile agricole, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase CITEȘTE ȘI JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase

Producția vegetală deține și în anul 2020 ponderea cea mai mare (64,9%) în structura valorii producției ramurii agricole.

Datele INS arată că valoarea producției vegetale, în anul 2020 față de anul 2019, a înregistrat scăderi în toate regiunile de dezvoltare ale României.

"Comparativ cu anul 2019, în anul 2020 valoarea producției animale a înregistrat creșteri în regiunile de dezvoltare București-Ilfov (+3,9 puncte procentuale), Nord-Est (+1,9 puncte procentuale) și Sud-Vest Oltenia (+0,6 puncte procentuale); în celelalte regiuni de dezvoltare valoarea producției animale a înregistrat scăderi cuprinse între 5,8 puncte procentuale și 0,5 puncte procentuale", se menționează în comunicat.

Valoarea serviciilor agricole a crescut în regiunile de dezvoltare Sud-Est (+12,3 puncte procentuale), Sud-Muntenia (+4,8 puncte procentuale) și Nord-Est (+2,6 puncte procentuale), în celelalte regiuni de dezvoltare înregistrând scăderi cuprinse între 7,4 puncte procentuale și 1,0 puncte procentuale.

Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de trafic CITEȘTE ȘI Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de trafic

Producția vegetală are ponderea cea mai mare în producția ramurii agricole în toate regiunile de dezvoltare ale țării, cu valori cuprinse între 59,2% în regiunea de dezvoltare Centru și 73,1 % în regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia.

În cazul producției vegetale, ponderea cea mai mare revine regiunilor de dezvoltare: Sud-Muntenia (18,9%), Nord-Est (15,4%) și Sud-Vest Oltenia (15,2%), iar în producția animală ponderea cea mai importantă o au regiunile de dezvoltare: Nord-Est (19,4%), Sud-Muntenia (15,2%), Centru (14,6%) și respectiv Nord -Vest (14,4%). 

viewscnt
Afla mai multe despre
productie agricola
ins