Compania Chimcomplex Borzești, controlată de omul de afaceri Ștefan Vuza, anunță că a luat la cunoștință de investigația declanșată de Comisia Europeană împotriva României, referitoare la ștergerea de datorii ale Oltchim și continuarea aprovizionării acesteia de către companii de stat, dar cu toate acestea se angajează ferm să depună în perioada următoare o oferta de achiziționare societatea Oltchim SPV, potrivit unui comunicat remis presei.
”Investigația Comisiei Europene vizează doar Oltchim SA, nu și Oltchim SPV, societate în cadrul căreia nu sunt transferate datoriile combinatului din Râmnicu Vâlcea”, precizează Chimcomplex în comunicatul citat de News.ro.
Cu toate acestea, conducerea Chimcomplex subliniază că dacă prin investigația Comisiei Europene, ce va dura aproximativ un an, se constată că într-adevăr statul român nu a respectat, în cazul Oltchim SA, normele UE privind ajutoarele de stat, AAAS va trebui sa recupereze acest ajutoare, iar aceasta se va putea realiza inclusiv prin declanșarea falimentului.
Prin urmare, ”în cazul în care în acest timp de un an, administratorii judiciari nu vor valorifica patrimoniul Oltchim către un investitor, combinatul din Râmnicu Vâlcea riscă să ajungă într-o situație ce va afecta atât activitatea și salariații acestuia, cât și creditorii, care se vor afla în imposibilitatea de a-și mai recupera vreodată creanțele deținute”, potrivit comunicatului Chimcomplex.
Luna trecută, Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor Chimcomplex Borzești a aprobat participarea la procesul de achiziționare a activelor SC Oltchim SA și / sau a părților sociale ale SC Oltchim SPV SRL.
Totodată, acționarii Chimcomplex au aprobat și atragerea unor împrumuturi în valoare maximă de 95 milioane de euro în vederea completării fondurilor necesare achiziției.
Conform Planului de Reorganizare propus de Consorțiul Rominsolv SPRL și BDO Business Restructuring SPRL și aprobat de Tribunalul Vâlcea, valorificarea patrimoniului Oltchim către un investitor interesat de continuarea activității acestui combinat se va face prin intermediul persoanei juridice Oltchim SPV SRL, aceasta având o personalitate juridică distinctă de Oltchim S.A., se mai menționează în comunicatul de presă.
Oltchim este singurul producător din Europa Centrală de sodă caustică lichidă și singurul producător din România de clor și polieter polioli. Societatea exportă aproximativ 70 % din producția sa.
Combinatul chimic deținut de Vuza este principalul concurent de pe plan intern al Oltchim Râmnicu Vâlcea. Dacă în ultimii ani afacerile Oltchim au scăzut, vânzările Chimcomplex au cunoscut o creștere importantă, ajungând în 2014 la 187 milioane de lei, în creștere cu 7% față de anul precedent. Profitul net al societății a fost în 2014 de 4 milioane de lei.
Chimcomplex a participat și la licitația din 2012, pentru privatizarea Oltchim, dar a pierdut în fața lui Dan Diaconescu, care a anunțat o ofertă mai bună financiar.
Oltchim se află în insolvență din ianuarie 2013, după eșecul privatizării, și funcționează la o capacitate redusă de atunci. Rezultatele financiare curente ale combinatului chimic s-au îmbunătățit, susține Ministerul Economiei.
Oltchim este una dintre cele mai mari societăți petrochimice din România și din sud-estul Europei și este controlată de statul român, care deține 54,8% din acțiuni.