Concesionarul serviciului public de apă și canal din Capitală, Apa Nova, vrea un program guvernamental de înlocuire a țevilor și instalațiilor de apă din imobilele bucureștenilor, pe modelul reabilitării termice a blocurilor de locuințe. Compania a promis că va lansa, cel târziu în august, un proiect-pilot în această privință, care se va derula la 3-4 blocuri și în cadrul căruia costurile lucrărilor vor fi suportate în cea mai mare parte de Apa Nova, asociațiile de proprietari urmând să achite doar 10-15% din valoarea acestora.
Directorul general al Apa Nova, Mădălin Mihailovici, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că intenționează să lanseze un proiect de schimbare a rețelei de alimentare cu apă din apartamentele bucureștenilor, cu sprijinul asociațiilor de proprietari.
"Vrem să venim mai aproape de cetățean, dar contractul de concesiune nu-mi dă voie să lucrez decât până la branșament, până la proprietatea cetățeanului, fie că este casă sau apartament. Vrem să lucrăm cu Veolia și în apartamentele dumneavoastră. Gândim pentru asociațiile de proprietari un abonament prin care să venim în permanență să verificăm starea rețelei. În luna august cel târziu, pe noua platformă de responsabilitate socială a companiei, vom alege trei-patru blocuri și, cu o mică cofinanțare din partea asociațiilor de proprietari, de 10-15%, să schimbăm rețelele interioare, pentru că vreau să vedeți ce înseamnă calitate după ce schimbi acele rețele vechi de 30-40 sau 50 de ani. Vă garantez că acele blocuri vor fi alese pe bune", a declarat Mihailovici.
CITEȘTE ȘI Compania Națională a Uraniului va începe exploatarea unei noi cariere. Jumătate dintre angajați vor fi disponbilizațiAcesta a precizat că ar vrea să atragă și politicul în acest proiect, pentru adoptarea unei legi de tipul celei legate de anveloparea termică a blocurilor.
"Aici va trebui să atragem și sfera politicului. Dacă s-a putut realiza prin lege anveloparea blocurilor, haideți să vedem și să încercam să ajungem și aici cu un ajutor. Mă gândesc și la o variantă ca noi să suportăm în totalitate, iar cetățenii să plătească în rate, 16, 18, 24 de rate", a spus șeful Apa Nova București.
Un raport recent al Curții de Conturi arată că programul de reabilitare termică din București a avut costuri totale de 3,34 miliarde lei în perioada 2010-2014, suportate în proporție de 96% de primăriile de sector. În perioada menționată au fost reabilitate termic 2.248 de blocuri, reprezentând aproximativ 28% din blocurile de pe raza municipiului București. Din totalul costurilor finalizării reabilitării acestora, 96% (3,19 miliarde lei) a fost suportat de bugetele locale ale primăriilor de sector. De la bugetul central de stat s-au alocat 145,3 milioane lei, iar asociațiile de proprietari au plătit din buzunar doar 8,9 milioane lei. Cheltuielile cu reabilitarea termică ale celor 6 primării de sector din Capitală au fost acoperite în proporție de 53% din împrumuturi interne și externe.
CITEȘTE ȘI FOTO Fiscul scoate la licitație terenurile familiei Voiculescu de lângă cabana Trei BraziPotrivit conducerii companiei, Apa Nova ia în calcul și accesarea de fonduri europene pentru programul de înlocuire și reabilitare a instalațiilor și țevilor de apă din blocuri, prin Programul Operațional Sectorial (POS) Mediu.
Apa Nova are experiență în accesarea fondurilor europene, prin intermediul Primăriei Capitalei, care deține 16,31% din acțiunile operatorului controlat de corporația franceză Veolia și are calitatea de concedent în contractul de concesionare a serviciului public de apă și canalizare din București către Apa Nova. Stația de epurare a apelor uzate Glina modernizată, faza I, a fost dată în exploatare în 2011, în urma unei investiții de 108 milioane euro, finanțată în proporție de 65% din fonduri UE contractate de Primărie.
De PMB, care este beneficiar al finanțării europene, depinde și finalizarea fazei a II-a a proiectului de la Glina, a spus directorul general Mihailovici.
CITEȘTE ȘI Cameron dezvăluie ce taxe plătește pe venit și anunță o comisie de anchetă în cazul Panama PapersPotrivit directorului financiar al companiei, Irina Munteanu, Apa Nova a obținut anul trecut un profit circa 30 milioane euro, în ușoară scădere față de cel de aproape 32 milioane euro din 2014. Cifra de afaceri a operatorului s-a redus și ea, de la 169 la 166 milioane euro, astfel încât Apa Nova și-a conservat marja de profit la peste 18%.
Consumul de apă al bucureștenilor a scăzut anul trecut, fenomen constant și normal în ultimii ani, și care va continua, locuitorii Capitalei fiind tot mai economi în privința apei, a mai spus Mihailovici, răspunzând unei întrebări din partea Profit.ro. "În prezent, în București se consumă circa 170-180 litri/capita/zi, față de o medie europeană de 110-125 litri/capita/zi", a precizat șeful Apa Nova.
Apa Nova este în bună măsură protejată de efectele financiare ale scăderii consumului de apă, întrucât contractul de concesiune semnat cu primăria Capitalei prevede că scăderea volumelor de apă vândute permite concesionarului să ajusteze corespunzător tariful, în vederea acoperirii costurilor fixe. În decembrie 2013, Apa Nova a scumpit tariful pentru serviciul de apă și canal din București cu 5,25%, la 5,61 lei/mc plus TVA, tocmai din cauza reducerii consumului de apă în Capitală.
CITEȘTE ȘI Directorul Vămilor din Republica Moldova face inspectorilor corupți o ofertă “de nerefuzat”: Demisionați sau veți fi demiși!Pe de altă parte, directorul general al Apa Nova a ținut să repete în mai multe rânduri, în cadrul conferinței de presă, că apa de la robinetele bucurestenilor este “potabilă 100%” și este mult mai ieftină comparativ cu apa plată îmbuteliată, adăugând că ,daca Apa Nova ar îmbutelia și ar vinde apa pe care o produce, i-ar “sparge” pe producători.
“Un metru cub de apă (1.000 de litri) costă la robinet 4,13 lei. Un litru de apă plată îmbuteliată costă 1 leu”, a precizat Mihailovici.
De altfel, înainte de debutul conferinței de presă, pe ecranele montate de organizatori a rulat un film realizat de Greenpeace în 2010 care promova consumul apei de la robinet în detrimentul celei îmbuteliate, mesajele principale ale acestuia fiind "Say No To Bottled Water" ("Spuneți NU apei îmbuteliate") și "Invest in Public Water Infrastructure" ("Investiți în infrastructura publică de apă").