Compania Națională a Uraniului va începe exploatarea unei noi cariere. Jumătate dintre angajați vor fi disponbilizați

Compania Națională a Uraniului va începe exploatarea unei noi cariere. Jumătate dintre angajați vor fi disponbilizați
scris 10 apr 2016

Compania Națională a Uraniului (CNU) are în plan să înceapă, în acest an, lucrările la o carieră de uraniu în Tulgheș, județul Neamț, pentru a-și crește profitabilitatea, în condițiile în care mina de uraniu Crucea-Botușana din județul Suceava va fi închisă temporar și parțial timp de nouă luni, după ce compania și-a pierdut singurul client, Nuclearelectrica, care a preferat să cumpere uraniu mai ieftin din Canada, au declarat surse din piață pentru News.ro.

În 26 februarie, News.ro a informat, citând surse din domeniul energetic, că, pentru a evita colapsul, CNU trebuie restructurată, în condițiile în care Nuclearelectrica, singurul client pentru materia primă pe care o produce, pulberea sinterizabilă de dioxid de uraniu, a refuzat să accepte prețul solicitat de compania de stat și a încheiat un contract pentru a cumpăra uraniu din Canada.

Urmărește-ne și pe Google News

Acum, compania este obligată să deschidă o carieră pentru a fi competitivă, au explicat sursele consultate de News.ro.

”CNU este practic obligată să deschidă o carieră pentru a reduce costurile de producție și a fi competitivă pe piață. În momentul actual, costurile sunt mult mai mari în comparație cu cele de pe piața internațională pentru că actuala mină de la Crucea este pe cale de epuizare. Lucrările la carieră încep în acest an și ar putea dura doi-trei ani”, au declarat sursele consultate de News.ro.

Într-un proiect de Ordonanță de Urgență publicat, marți, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Energiei, se menționează că în prezent se lucrează la un „plan de încetare temporară și parțială a activității în perimetrul de exploatare Crucea-Botușana și a platformei de prelucrare de la Feldioara pentru o perioadă de maximum nouă luni”.

Circa 700 din cei 1.200 de angajați ai CNU vor fi disponibilizați în acest an, au declarat pentru News.ro surse din cadrul Ministerului Energiei, iar mina de uraniu Crucea-Botușana din județul Suceava va fi închisă temporar și parțial timp de nouă luni, în condițiile în care compania și-a pierdut singurul client, Nuclearelectrica, care a preferat să cumpere uraniu mai ieftin din Canada.

Angajații care vor fi disponibilizați urmează să primească până la 12 salarii compensatorii, au declarat pentru News.ro sursele citate.

Nuclearelectrica, compania care operează centrala nucleară de la Cernavodă, a anunțat în februarie că a încheiat un contract de furnizare de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu, materia primă pentru fabricarea combustibililui nuclear, cu societatea canadiană Cameco Inc, după ce Compania Națională a Uraniului, furnizorul tradițional de materie primă, a majorat prețul cu 76%.

Ruperea contractului de furnizare pune în pericol activitatea Companiei Naționale a Uraniului, care a fost creată special pentru a furniza materie primă pentru centrala de la Cernavodă și nu are, în prezent, alți cumpărători pentru producția sa.

În plus, Compania Națională a Uraniului și-a adâncit anul trecut pierderile cu 32% comparativ cu 2014, până la 138,3 milioane lei (circa 31 milioane euro).

Nuclearelectrica (SNN), compania care operează centrala nucleară de la Cernavodă, ar fi avut costuri anuale mai mari cu 80 milioane lei dacă ar fi acceptat să cumpere materia primă la prețul majorat cu 76% de către CNU, potrivit calculelor societății de stat, care susține că ar fi intrat pe pierdere, dacă accepta să cumpere în continuare combustibil românesc.

CNU a cerut, în noiembrie 2015, un preț de peste 830 lei pentru un kilogram de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu, materia primă pentru fabricarea combustibililui nuclear, comparativ cu 475 de lei/kilogram, prețul plătit anterior de Nuclearelectrica.

viewscnt
Afla mai multe despre
cnu
uraniu
nuclearelectrica
disponibilizari