Încrederea în economie a continuat să se deterioreze pe fondul inflației ridicate și al creșterii aversiunii la risc și a ajuns la nivelul din timpul crizei COVID-19, arată sondajul lunar realizat în rândul analiștilor financiari CFA. Cei mai mulți analiști văd ca probabilă o scădere a prețurilor proprietăților rezidențiale în următorul an.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut în mai la valoarea de 36,5 puncte de la 40,9 puncte în iunie. Evoluția vine în condițiile scăderii a componentei de condiții curente cu 10 puncte, în timp ce așteptările s-au deteriorat ca urmare a inflației anticipate mai ridicate.
Rată anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 9,50%, nivel maxim istoric al sondajului, în condițiile în care răspunsurile au fost oferite anterior publicării ratei inflației pentru luna mai, ca a ajuns la 14,5% în termeni anuali.
Analiștii așteaptă ca dobânda de politică monetară a Băncii Naționale a României să ajungă la cel puțin 6% în următorul an.
Circa 9 din 10 participanți la sondaj anticipează o depreciere a leului în următoarele 12, nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere. Valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0298 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1125 lei pentru un euro.
S-a redus în continuare ponderea analiștilor care văd o creștere a prețurilor proprietăților imobiliare în următoarele 12 luni de la 13% în aprilie la 8% în mai. În schimb, a crescut de la 47,8% la 56% cota analiștilor care văd o scădere a prețurilor imobiliarelor, aceasta fiind și cea mai mare de la înființarea sondajului CFA. 72% dintre participanții la sondaj consideră prețurile proprietăților rezidențiale din principalele orașe ca fiind supraevaluate.
Prețurile proprietăților rezidențiale au crescut cu 7,5% în mai raportat la anul precedent, cu creșteri de peste 10% în principalele orașe, potrivit imobiliare.ro.
Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022 este de 6,9%. Așteptările privind creșterea produsului intern brut au crescut de la 2,3% în aprilie la 2,9% în martie, posibil ca urmare a publicării datelor revizuite de Statistică.
Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România, de peste 11 ani, printre membrii asociației și o parte din candidații la examenul de analist financiar certificat. Asociația CFA România are peste 250 de membri.