Cei mai mulți analiști financiari se așteaptă la scăderea prețurilor imobiliarelor în România. Încrederea în economie scade la nivelul din criza COVID

Cei mai mulți analiști financiari se așteaptă la scăderea prețurilor imobiliarelor în România. Încrederea în economie scade la nivelul din criza COVID
scris 29 iun 2022

Încrederea în economie a continuat să se deterioreze pe fondul inflației ridicate și al creșterii aversiunii la risc și a ajuns la nivelul din timpul crizei COVID-19, arată sondajul lunar realizat în rândul analiștilor financiari CFA. Cei mai mulți analiști văd ca probabilă o scădere a prețurilor proprietăților rezidențiale în următorul an.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut în mai la valoarea de 36,5 puncte de la 40,9 puncte în iunie. Evoluția vine în condițiile scăderii a componentei de condiții curente cu 10 puncte, în timp ce așteptările s-au deteriorat ca urmare a inflației anticipate mai ridicate.

Urmărește-ne și pe Google News

Rată anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 9,50%, nivel maxim istoric al sondajului, în condițiile în care răspunsurile au fost oferite anterior publicării ratei inflației pentru luna mai, ca a ajuns la 14,5% în termeni anuali.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Analiștii așteaptă ca dobânda de politică monetară a Băncii Naționale a României să ajungă la cel puțin 6% în următorul an.

Circa 9 din 10 participanți la sondaj anticipează o depreciere a leului în următoarele 12, nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere. Valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0298 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1125 lei pentru un euro.

S-a redus în continuare ponderea analiștilor care văd o creștere a prețurilor proprietăților imobiliare în următoarele 12 luni de la 13% în aprilie la 8% în mai. În schimb, a crescut de la 47,8% la 56% cota analiștilor care văd o scădere a prețurilor imobiliarelor, aceasta fiind și cea mai mare de la înființarea sondajului CFA. 72% dintre participanții la sondaj consideră prețurile proprietăților rezidențiale din principalele orașe ca fiind supraevaluate.

DOCUMENT Finanțele clarifică facilitățile fiscale acordate în construcții și agricol/alimentar CITEȘTE ȘI DOCUMENT Finanțele clarifică facilitățile fiscale acordate în construcții și agricol/alimentar

Prețurile proprietăților rezidențiale au crescut cu 7,5% în mai raportat la anul precedent, cu creșteri de peste 10% în principalele orașe, potrivit imobiliare.ro.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022 este de 6,9%. Așteptările privind creșterea produsului intern brut au crescut de la 2,3% în aprilie la 2,9% în martie, posibil ca urmare a publicării datelor revizuite de Statistică.

Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România, de peste 11 ani, printre membrii asociației și o parte din candidații la examenul de analist financiar certificat. Asociația CFA România are peste 250 de membri.

viewscnt
Afla mai multe despre
cfa
incredere economie
inflatie
preturi imobiliare