Ce să nu incluzi în CV

Ce să nu incluzi în CV
scris 9 oct 2016

Notele de la școală, fotografiile private și hobby-urile sunt lucrurile care sunt de evitat a fi puse în CV, sugerează cercetările.

În dorința lor de a obține un loc de muncă, oamenii caută să-și întocmească CV-uri tot mai sofisticate, însă realitatea este că angajatorii și companiile care recrutează pentru aceștia se uită mai degrabă după aptitudinile de bază și după informațiile ce pot fi obținute tradițional într-un curriculum vitae. Un studiu întocmit de portalul CV-Library în rândul a 900 de profesioniști din domeniul recrutării și preluat de publicația britanică The Telegraph, arată că 98,5% dintre aceștia încă apreciază că un CV obișnuit are o relevanță deosebită în procesul de selecție.

Dimpotrivă, încercarea de a insera într-un astfel document date insolite mai degrabă dăunează candidatului. Păstrarea unor informații nerelevante despre cariera ta într-un CV care nu este adus la zi, cuvintele mari care nu sunt necesare și legăturile din rețelele sociale sunt considerate cu totul nerelevante pentru cei care fac recrutările.

Urmărește-ne și pe Google News

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ce să nu incluzi în CV

Aproape trei sferturi (73,9%) dintre angajatori și firmele de recrutare cred că cei care își doresc un loc de muncă ar trebui să insereze în CV câteva aptitudini de bază precum cunoștințe de a lucra în Microsoft Office, aceasta fiind oricum mai indicat decât să menționeze calități cum ar fi lideranța sau creativitatea.

Învață, înainte de toate, să redactezi un CV!

De fapt, chiar și într-o piață matură ca cea din Regatul Unit, foarte mulți lucrători nu au cunoștințe de bază despre cum să scrie documentele care să-i aducă în atenția angajatorilor. Aproape jumătate dintre angajații britanici (48,1%) au recunoscut pentru CV Library că nu știu să scrie un CV care să iasă în evidență, iar alți 16,4% au admis că nu sunt în stare nici măcar să redacteze un CV bun. Mai mult decât atât, 23,8% dintre respondenții studiului realizat în rândul a 3.000 de lucrători din Marea Britanie au spus că nu știu în ce ordine să includă informațiile în CV în așa fel încât acesta să devină relevant pentru diferite locuri de muncă.

Paul Mărășoiu: În turism, nici măcar cu personalul nepregătit nu se acoperă mai mult de 70% din necesarul de forță de muncă CITEȘTE ȘI Paul Mărășoiu: În turism, nici măcar cu personalul nepregătit nu se acoperă mai mult de 70% din necesarul de forță de muncă

„În timp ce angajatorii dau mai mare importanță în momentul de față experienței variate și aptitudinilor de nișă, pentru cei care caută locuri de muncă pare mai important să-și afirme zgomotos aptitudinile generale sau să-și sublinieze calități care lesne pot fi transferabile pentru cineva care aplică la funcția respectivă”, observă Lee Biggins, fondator al CV-Library.

După ce se uită angajatorii

Cele mai importante calități care îți pot aduce un loc de muncă sunt comunicarea, atenția la detalii și capacitatea de automotivare. „Numai cele mai bune CV-uri atrag chemarea la un interviu, așa încât este important să conțină doar cele mai relevante și motivante informații pentru angajatori”, spune Biggins.

Ce să nu incluzi în CV

Includerea jargonului profesional este nerelevantă pentru CV, iar utilizarea acronimelor este, de asemenea, de evitat. În plus, sunt erori de bază pe care reprezentanții firmelor de recrutare le consideră păcate capitale. De exemplu, 81% dintre candidați lasă erori gramaticale sau de tastare în CV-urile lor.

Multe dintre acestea lasă loc unor formulări ilare precum „Am fost responsabil pentru clienții nemulțumiți” sau „Am fost responsabil pentru revendicări frauduloase.” În plus, sunt afirmații cu asumări care ar fi mai degrabă gafe să le prezinți viitorilor angajatori, precum cea revelată de unul dintre cei care recrutează și evidențiată mai departe de firma de resurse umane Personal Career Management: „Am abandonat ultimele 4 locuri de muncă numai pentru că directorii erau complet nerezonabili.”

Portalul pentru căutarea locurilor de muncă Monster.co.uk a înșirat și o serie de erori adesea hazlii ale candidaților. De exemplu, cineva a pretins că are experiență pe câmpul de luptă Arctic. Altcineva a lungit explicațiile de ce este pasionat de origami, iar un cv era scris în întregime la persoana a 3-a.

Cineva a trecut la reușite faptul că și-a dus de 100 de ori fiica la culcare, în timp ce un candidat a spus că este drăguț cu copiii, animalele și oamenii în vârstă. La aptitudini cineva a scris că are o formă fizică excelentă a părții superioare a corpului. Unul dintre cele mai insolite cazuri este al unei persoane care a trimis CV-ul într-un pantof sport de tenis, cu o notă explicativă: „înseamnă asta că deja am un picior în ușă?”

viewscnt
Afla mai multe despre
locuri de munca
angajari
angajatori
somaj