Ce nu a precizat ministrul Economiei când a motivat plafonarea prețurilor: 15 furnizori concurențiali au oferte mult inferioare celei a Premier Energy pentru locuitorii din Otopeni

Ce nu a precizat ministrul Economiei când a motivat plafonarea prețurilor: 15 furnizori concurențiali au oferte mult inferioare celei a Premier Energy pentru locuitorii din Otopeni
scris 31 mar 2020

Nu mai puțin de 15 furnizori concurențiali în prezent au oferte mai atractive decât cea “reglementată de Autoritatea Națională pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru locuitorii orașului Otopeni", unde este distribuitor Premier Energy, compania invocată indirect de ministrul Economiei și Energiei, Virgil Popescu, ca argument pentru plafonarea prețului la energie, gaze și carburanți.

Acest lucru demonstrează că explicația oferită de ministru pentru plafonarea prețurilor, dar și măsura adoptată prin Ordonanța militară 4, sunt nu numai inutile, ci și contraproductive.

Urmărește-ne și pe Google News

“Atrag atenția că erau deja prevăzute de către ANRE niște creșteri de prețuri începând cu 1 aprilie - după părerea mea nejustificate - la anumiți operatori din domeniul gazelor naturale. Așadar, voi emite un ordin cu privire la explicarea blocării prețurilor la energie, gaze, apă și carburanți. (…) Dacă anumite companii credeau că pot fi favorizate printr-o decizie administrativă, și să crească cu 30% prețul la populație... Să vă dau un exemplu: nu văd niciun motiv ca populația din Otopeni să plătească de la 1 aprilie cu 30% mai mult gazul natural decât până în data de 1 aprilie, în condițiile în care prețul gazului natural la producător scade, nu crește. Ne-am asigurat prin această ordonanță că nu se va întâmpla acest lucru", a motivat ministrul Economiei decizia de plafonare a prețului.

Asimptomaticul autor necunoscut al Ordonanțelor Militare CITEȘTE ȘI Asimptomaticul autor necunoscut al Ordonanțelor Militare

Cu alte cuvinte, pentru un presupus abuz al statului (prin ANRE) de pe piața "reglementată" a gazelor, se introduce controlul prețului și se desființează mai multe piețe (cea de energie, cea a gazelor și cea a carburanților).

Numai că în Otopeni, în prezent numai puțin de 15 furnizori concurențiali au oferte sub prețul vechi de aproximativ 130 de lei/MWh și mult sub cel nou de circa 160 lei/MWh aprobate pentru Premier Energy de către ANRE.

Astfel, Tinmar Energy are o ofertă de 118 lei/MWh din care 11 lei tarife de tranport și 19 lei tarife de distribuție), iar Restart Energy One una de 119 lei/MWh (din care 12 lei tarife de transport și 19 lei tarife de disribuție.

Și primul producător de gaz din România, Romgaz, are pentru Otopeni o ofertă cu aproape 10 lei sub prețul reglementat vechi al Premier Energy și cu 40 de lei sub cel nou aprobat de ANRE: 121,29 lei/MWh.

Cu alte cuvinte, în absența plafonării prețului, orice locuitor al orașului Otopeni ar fi putut să opteze pentru oricare dintre aceste 15 oferte, renunțând la serviciile de furnizor ale Premier Energy, care astfel s-ar fi îndreptat rapid către faliment, cu tot “ajutorul” primit de la ANRE.

Decizia guvernului liberalo-militar al României nu are nicio susținere economică pe o piață pe care cererea, dar și prețurile, gazelor se prăbușesc. La un preț de achiziție cu 10 lei sub cel reglementat, toți furnizorii concurențiali pot, în prezent, și în mare parte o și fac, să prezinte oferte mai atractive consumatorilor decât prețul monopolist reglementat de ANRE pentru Furnizorii de Ultimă Instanță (FUI), precum este Premier Energy.

În schimb, OM 4 nu face altceva decât să compromită liberalizarea pieței de la 1 iulie 2020. Astfel, va stabili un plafon de preț care ar fi fost eliminat odată cu liberalizarea pieței și cu desființarea “pieței reglementate”.

Acest plafon va reprezenta o adevărată țintire a prețului de către autorități, iar toate tranzacțiile dintre producători și furnizori vor fi efectuate luând în calcul semnalul de preț transmis de autorități.

Rezultatul: ieftinirea prețului ca urmare a presiunii puse de cerere se va tempera, în pofida a ceea ce spune ministrul Economiei și Energiei, că “nu este vorba despre o plafonare a prețului, este vorba despre o blocare a creșterii prețului vizavi de creșterea prețului de referință din data de 29 martie și este vorba despre faptul că prețurile pot să scadă, nu pot să crească”.

viewscnt
Afla mai multe despre
otopeni
premier energy
romgaz
virgil popescu
plafonarea prețului