BNR menține dobânda și eliberează o parte din rezervele în valută ale băncilor, într-o perioadă cu incertitudini sporite

BNR menține dobânda și eliberează o parte din rezervele în valută ale băncilor, într-o perioadă cu incertitudini sporite
scris 30 sep 2016

Banca Națională explică contextul cu evoluții economice bune, dar incertitudini în creștere, în care a decis menținerea dobânzii de politică monetară și reducerea rezervelor minime în valută constituite de băncile comerciale, la ședința de astăzi a Consiliului de Administrație.

Rata anuală a inflației a crescut în luna august 2016 cu 0,6 puncte procentuale față de luna anterioară, până la -0,2%, în linie cu evoluțiile anticipare de BNR, arată banca centrală într-un comunicat. Potrivit acesteia, menținerea ratei anuale a inflației în teritoriul negativ s-a datorat evoluției prețurilor administrate. Astfel, prețurile volatile și cele ale produselor din tutun au înregistrat dinamici anuale pozitive. Inflația de bază CORE2 ajustat (calculată prin eliminarea din indicele prețurilor de consum a prețurilor administrate, a celor volatile și a prețurilor tutunului și băuturilor alcoolice) s‑a poziționat pe o pantă ușor ascendentă, situându-se, în august, la 0,5%.

Urmărește-ne și pe Google News

În ceea ce privește valorile medii anuale, rata inflației a crescut în luna august 2016 până la -1,8%, iar cea calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum a urcat la -1,4%.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Creșterea economică a fost peste așteptări în trimestrul II 2016 (până la 6%), ca urmare a expansiunii consumului populației și a investițiilor, cu impact asupra deficitului de cont curent. Exportul net și-a sporit astfel contribuția negativă la dinamica anuală a PIB. Din perspectiva ofertei, sectorul serviciilor își menține contribuția determinantă la intensificarea activității economice, arată BNR.

EXCLUSIV ASF: Mulți clienți ai firmelor de asigurare sunt suspectați pe nedrept de fraudă. Este nevoie de un organism care să îi protejeze CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ASF: Mulți clienți ai firmelor de asigurare sunt suspectați pe nedrept de fraudă. Este nevoie de un organism care să îi protejeze

Pe ansamblul trimestrului II 2016, dinamica anuală a costurilor salariale unitare din industrie s-a menținut la nivelul ridicat din trimestrul anterior, în condițiile în care accentuarea ritmului de creștere a câștigurilor salariale a fost compensată de ameliorarea dinamicii productivității muncii.

Condițiile monetare reale și-au păstrat caracterul stimulativ, susținând evoluția favorabilă a creditului acordat sectorului privat, inclusiv din perspectiva structurii pe monede.  Rata anuală de creștere a creditului în monedă națională s-a situat în luna august la 14,5% în termeni reali, în timp ce dinamica anuală a componentei în valută a rămas puternic negativă (-12,9%). Pe acest fond, ponderea în total a creditului în lei a crescut la 55,9% , față de un nivel minim de 34,6% în luna mai 2012. Aceste evoluții certifică, în opinia reprezentanților BNR, îmbunătățirea transmisiei politicii monetare, contribuind la atenuarea riscurilor la adresa stabilității financiare.               

Evaluările recente reconfirmă perspectiva rămânerii ratei anuale a inflației în teritoriu negativ până la sfârșitul anului 2016, mai arată banca centrală. Aceasta este așteptată să crească apoi gradual și să revină în intervalul de variație al țintei staționare în a doua jumătate a anului 2017, pe fondul epuizării efectelor reducerilor cotei standard a TVA și ale unor șocuri dezinflaționiste globale, precum și al manifestării presiunilor inflaționiste ale cererii agregate și ale costurilor salariale unitare.

Riscurile la adresa perspectivei inflației provin din incertitudinile crescute atât din mediul intern, cât și din cel extern.

Pe baza datelor disponibile în prezent și în contextul unor incertitudini sporite, Consiliul de administrație al BNR a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an și continuarea gestionării adecvate a lichidității din sistemul bancar.

Dată fiind reducerea creditării în valută, consolidarea nivelului adecvat al rezervelor valutare (33,1 miliarde euro la sfârșitul lui august 2016) și îmbunătățirea structurii acestora, CA al BNR a decis reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit la nivelul de 10%, de la 12% la sută începând cu perioada de aplicare 24 octombrie-23 noiembrie 2016.

Măsura vizează continuarea armonizării mecanismului rezervelor minime obligatorii cu standardele și practicile în materie ale Băncii Centrale Europene și ale principalelor bănci centrale din statele membre UE. Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei se menține la nivelul de 8%.

BNR precizează că monitorizează atent evoluțiile mediului internațional și intern, fiind pregătită să utilizeze toate instrumentele de care dispune în această perioadă de incertitudini sporite.

Potrivit hotărârii CA al BNR, sinteza (minuta) deliberărilor privind adoptarea deciziei de politică monetară în cadrul ședinței de astăzi va fi publicată pe website-ul BNR în data de 7 octombrie 2016, la ora 15:00.

Conform calendarului anunțat, următoarea ședință CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 4 noiembrie 2016 când va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflației

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
dobanda
rezerve minime obligatorii
inflatie