Inflația s-a menținut în teritoriu negativ la finalul anului 2015, în linie cu prognoza, arată Banca Națională, care a menținut astăzi dobâna cheie la 1,75% pe an. Factorul principal al acestei evoluții a fost aplicarea, începând cu luna iunie, a cotei reduse de TVA la toate alimentele, băuturile nealcoolice și serviciile de alimentație publică.
Rata anuală a inflației s-a situat, în luna decembrie 2015, la -0,9%, față de -1,1%, în luna noiembrie, și de -1,87%, nivelul minim consemnat în august. Această creștere s-a datorat efectelor de bază asociate evoluției prețului combustibililor, accelerării creșterii prețurilor la tutun, precum și influențelor restrângerii mai alerte a deficitului de cerere agregată și ale relativei deprecieri a monedei naționale, precizează BNR, într-un comunicat.
În absența măsurii privind extinderea cotei reduse a TVA, rata anuală a inflației s-ar fi plasat la finele anului aproape de 2%, nivel aflat în interiorul intervalului de variație al țintei de inflație (2,5% +/-1 punct procentual).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dinamica PIB a crescut în trimestrul III 2015. Cele mai alerte ritmuri anuale de creștere au fost consemnate în sectorul terțiar și în construcții (peste 5,5%), în contrast cu dinamica în continuare modestă din industrie și cu declinul sever din agricultură. La nivelul sectorului industrial se manifestă un decalaj între rata de creștere a salariilor și cea a productivității muncii.
Din perspectiva cererii, contribuția dominantă la creșterea PIB a revenit în continuare consumului final, la care s-a adăugat, de această dată, și evoluția favorabilă a exportului net. În acest context, deficitul de cont curent s-a menținut sub 1% din PIB în primele trei trimestre ale anului 2015, lărgirea deficitului comercial fiind în mare măsură compensată de traiectoria ascendentă a surplusului balanței serviciilor.
Ratele dobânzilor de pe piața monetară interbancară, precum și ratele dobânzilor bancare au continuat să scadă, atingând noi minime istorice. Pe acest fond, dinamica anuală a creditului acordat sectorului privat a avansat mai mult în teritoriu pozitiv, exclusiv pe seama componentei în lei. Ponderea creditului în lei în totalul creditului neguvernamental a atins 50,7% la sfârșitul anului 2015 (față de un minimum de 35,6% în mai 2012), evoluție benefică din perspectiva mecanismului de transmisie a politicii monetare și a atenuării riscurilor la adresa stabilității financiare.
Consiliul de administrație al BNR a analizat și aprobat Raportul asupra inflației, ediția februarie 2016. Noua prognoză trimestrială reconfirmă perspectiva adâncirii inflației în teritoriu negativ în primele cinci luni ale anului 2016, ca efect al scăderii cotei standard TVA și a altor impozite indirecte.
Totodată, BNR anticipează revenirea la începutul anului 2017 și rămânerea ulterioară a ratei anuale a inflației în interiorul intervalului țintei. Această evoluție are ca explicație epuizarea impactului dezinflaționist tranzitoriu al reducerii cotei standard a TVA, relaxarea conduitei politicii fiscale și creșterea costurilor unitare cu salariile. Reducerea succesivă a impozitelor indirecte implementate în perioada 2015-2017 determină volatilitatea ratei inflației în intervalul prognozat.
CITEȘTE ȘI Studiu BNR: Companiile străine și IMM-urile n-ar mai trebui favorizate prin politici de statPotrivit băncii centrale, riscurile asociate proiecției actuale provin cu precădere din mediul intern. Ele sunt generate de incertitudinile privind politica fiscală și salarială, precum și derularea reformelor structurale, în contextul evenimentelor electorale din acest an și al absenței acordurilor cu instituțiile financiare internaționale.
Pe plan extern sunt relevante incertitudinile sporite privind creșterea economică globală, generate de evoluția economiei Chinei și a altor economii emergente majore, cu implicații asupra redresării economiei zonei euro. La acestea se adaugă incertitudinile privind evoluția prețului internațional al petrolului și creșterea recentă a volatilității piețelor financiare internaționale, în contextul accentuării divergenței conduitelor politicilor monetare ale principalelor bănci centrale ale lumii.
În aceste condiții Consiliul de administrație al BNR a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an, continuarea gestionării adecvate a lichidității din sistemul bancar și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
Deciziile Consiliului de administrație al BNR vizează asigurarea stabilității prețurilor pe termen mediu într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creșteri economice sustenabile și păstrarea unui cadru macroeconomic stabil.
Consiliul de administrație apreciază că un mix echilibrat al politicilor economice, alături de progresul în sfera reformelor structurale, sunt esențiale pentru menținerea macrostabilității, asigurarea unei creșteri economice durabile, continuarea procesului de convergență cu Uniunea Europeană și întărirea rezistenței economiei românești față de eventuale șocuri sau condiții adverse pe plan global.
BNR monitorizează îndeaproape evoluțiile interne și ale mediului economic internațional în vederea utilizării și dozării corespunzătoare a tuturor instrumentelor de care dispune pentru îndeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea prețurilor pe termen mediu și pentru menținerea stabilității financiare.
Noul Raport asupra inflației va fi prezentat publicului într-o conferință de presă organizată în data de 9 februarie 2016. Conform calendarului, următoarea ședință CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 31martie 2016.