Banca Națională a României a redus de la 4,2% la 3,8% prognoza privind inflația la finele lunii decembrie 2019 și de la 3,4% la 3,1% prognoza pentru anul 2020, pe fondul scăderii prețului legumelor, petrolului și gazelor din ultima perioadă. Guvernatorul spune că inflația ar putea veni chiar mai aproape de ținta de maximum 3,5% în acest an dacă petrolul va continua să se ieftinească.
Rata inflației a scăzut peste așteptările BNR și ale analiștilor la 3,5% în septembrie, de la 3,9% în august.
Factorii care au contribuit la scăderea inflației sunt reducerea prețurilor la legume, reducerea cotațiilor petrolului, care s-au transpus într-o scădere a prețului carburanților, și reducerea prețului la gaze, după plafonarea tarifului aferent populației.
“Dacă această corecție a prețului petrolului va continua, e posibil ca inflația să reintre în intervalul de variație la finele anului. Noi nu avem această prognoză pentru că nu lucrăm cu date prezumate, lucrăm numai cu date certe”, spune Isărescu.
De partea cealaltă, la creșterea inflației a contribuit scumpirea țigărilor, scumpirea cărnii de porc, dar și creșterea veniturilor salariale și excedentul de cerere agregată din economie.
“Condițiile de pe piața muncii au rămas tensionate. Avem problema de număr, datorită migrației, dar avem și o problemă structurală. Nu se îmbină ce cere piața cu ce oferă societatea”, spune guvernatorul.
BNR notează că inflația va rămâne marcată de presiunile interne de la nivelul inflației de bază.
Totodată, presiunile din piața muncii și procesul de liberalizare a prețurilor energiei electrice și ale gazelor naturale prezintă riscuri de abatere în sus a inflației.