Birourile permanente ale Parlamentului stabilesc sâmbătă calendarul dezbaterii bugetului, în paralel cu OUG 114

Birourile permanente ale Parlamentului stabilesc sâmbătă calendarul dezbaterii bugetului, în paralel cu OUG 114
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 9 feb 2019

Birourile permanente ale Parlamentului vor stabili sâmbătă calendarul dezbaterii proiectului bugetului de stat, după ce vineri acesta a fost adoptat de Guvern. Interesant este că el va fi dezbătut în paralel cu actul normativ de care de fapt bugetul depinde cel mai mult, Ordonanța de Urgență 114 prin care a fost instituită “taxa pe lăcomie”, dar și alte taxe în domeniul energic sau cel al telecomunicațiilor. Legea bugetului, însă, va fi adoptată înainte de cea de adoptare a OUG 114, bugetul dezbătându-se în regim de urgență în comisiile reunite ale Senatului și Camerei Deputaților, urmate de un vot comun.

Cel mai probabil, se va stabili ca până luni parlamentarii să poată depune amendamente, susține News.ro. Apoi, proiectul va trece prin comisii, iar în final va fi dezbătut și votat în plenul reunit.

Urmărește-ne și pe Google News

Ședința Birourilor permanente este programată la ora 11.00.

Coaliția PSD-ALDE va merge pe o dezbatere accelerată, având în vedere că proiectul a fost finalizat atât de târziu.

Interesant este că în aceeași perioadă se va dezbate și OUG 114.

Comisia de buget-finanțe a Senatului a fost sesizată pe fond și însărcinată cu elaborarea raportului cu amendamente la proiectul de lege de aprobare a OUG "anti-lăcomie" nr. 114/2018, adoptată de Guvern la finalul anului trecut, însă pe lângă aceasta, nu mai puțin de 11 alte comisii de la Senat vor trebui să avizeze proiectul: Industrii, Juridică, Afaceri Europene, Agricultură, Apărare, Drepturile Omului, Energie, Învățământ, Mediu, Muncă și Sănătate.

Avizele, pozitive sau negative, ar trebui acordate până pe 12 februarie, iar raportul final al comisiei de buget are termen de predare pe 19 februarie. Indiferent de depunerea sau nu la timp a raportului, ordonanța are ca termen de adoptare tacită în Senat data de 1 martie.

Astfel, patronatele din industria energetică, bancară, telecom, a pensiilor private sau a jocurilor de noroc, dar și alte organizații reprezentative, cum ar fi sindicatele din diverse ramuri ale sectorului public, au ocazia, odată cu reluarea activității Parlamentului, să își exprime direct către parlamentari punctele de vedere asupa OUG 114 și să încerce să obțină modificarea sa prin legea de aprobare a Ordonanței.

OUG 114 are 95 de pagini și operează modificări de substanță, chiar radicale, în numeroase sectoare, ceea ce înseamnă că, în pofida procedurii de urgență, sunt de așteptat dezbateri lungi și dificile și negocieri de culise la sânge pentru obținerea de compromisuri pe diversele componente de detaliu ale actului normativ. Asta, în condițiile în care coaliția de guvernare PSD-ALDE mai deține doar o majoritate parlamentară subțire, la limită, și nu este limpede în ce măsură OUG se bucură sau nu de suportul tuturor parlamentarilor celor două partide. Rolul șefilor comisiilor parlamentare sesizate în fond pentru raport, capabili să influențeze inclusiv procedural dezbaterile, va fi determinant.

Reprezentanții patronatelor și sindicatelor s-au exprimat deja împotriva OUG, prin avizul consultativ negativ acordat de Consiliul Economic și Social (CES). Noii reprezentanți ai societății civile în Consiliu, numiți în octombrie de premierul Dăncilă, printr-o mișcare-surpriză care a atras protestele celor revocați, s-au abținut de la vot.

Ordonanța modifică peste 25 de acte normative din diferite domenii de activitate, ceea ce, potrivit Consiliului Legislativ, pune la îndoială din capul locului constituționalitatea sa.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a prezentat, vineri, proiectul de buget pentru acest an, aprobat în ședința de Guvern, care prevede o creștere economică de 5,5%, un câștig salarial mediu brut de 5.163 lei, un deficit bugetar în scădere la 2,55% și atingerea unui număr al salariaților de 5,282 milioane.

viewscnt
Afla mai multe despre
buget
oug 114
parlament
dezbatere