Biroul de credit S.A., compania care adună date despre comportamentul de plată al persoanelor fizice care solicită credite sau au credite în derulare, a repartizat întregul profit realizat anul trecut celor 21 de bănci acționare, sub formă de dividende.
Plata dividendelor, însumând 6,303 milioane de lei, s-a făcut deja la finele lunii mai.
Acționari ai Biroului de credit sunt, în prezent, 21 de bănci: BCR, BRD, Raiffeisen, BancPost, Unicredit, CEC Bank, Banca Transilvania, Alpha Bank, Credit Europe, Banca Românească, sucursala din România a ING, ProCredit, RBS, Piraeus, Intesa SanPaolo, Credit Agricole, Libra Bank, Ideea Bank, Marfin, Garanti și Leumi.
În urmă cu două luni, băncile acționare au aprobat și suplimentarea cu 7,5% a limitei valorice anuale, reprezentând remunerația și primele brute care pot fi acordate directorului general al companiei, conform aprobării Consiliului de administrație. Director general al Biroului de credit este Șerban Marian Epure, care asigură conducerea executivă alături de directorul general adjunct, Doru George Calițoiu.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Schimbări majore în piața asigurărilor. “Mr. Exclusivitate”, prima victimă a revoluției din RCAO schimbare a fost aprobată și în Consiliul de administrație al societății, fiind înlocuit reprezentantul Băncii Comerciale Române. Astfel, Dana Demetrian, vicepreședinte executiv al băncii, i-a loat locul Ioanei Enaga. Din luna aprilie, Enaga a devenit executive manager la direcția de recuperare a creanțelor de retail din BCR, anterior conducând departamentul de management strategic al riscului de retail.
Consiliul de administrație al Biroului de Credit este condus, din funcția de președinte, de Elena Petculescu (președinte onorific BancPost). Membri, alături de Dana Demetrian, au rămas Radu Grațian Ghețea (președinte CEC Bank), Răsvan Radu (președinte UniCredit), Vladimir Nikolov Kalinov (vicepreședinte Raiffeisen), Adrian Jantea (director BRD) și Șerban Marian Epure (directorul general al Biroului de Credit).
Biroul de Credit a fost înființat la finele anului 2003 și înregistrat la registrul Comerțului în data februarie 2004, ca societate pe acțiuni cu 25 de bănci acționare (în prezent mai sunt doar 21).
CITEȘTE ȘI Dobânzile penalizatoare prevăzute să fie limitate la credite și leasing pentru consumatori, iar debitorii să răscumpere creanța doar cu dublul sumei plătite de cesionarÎn obliectul de activitate al societății figurează colectarea/prelucrarea de date privind portofoliul de clienți – persoane fizice ai participanților, oferirea de informații și analize participanților în scopul identificării și cuantificării riscului de credit, creșterii calității creditelor și diminuării riscului de fraudă și protejării creditorilor, scoringuri pentru stabilirea criteriilor uniforme de apreciere a clientele și consultanță financiar-bancară.
Participanți în Biroul de Credit sunt 31 de bănci (aproximativ 99,6% din piața de retail) și 32 de instituții financiare nebancare (IFN). Numărul IFN-urilor participante a depășit pentru prima dată numărul băncilor comerciale în luna aprilie a acestui an. La finele anului 2015, doar 25 de instituții financiare nebancare participau cu informații în biroul de credit.
Până în prezent, Biroul de Credit a eliberat peste 100 de milioane de rapoarte de credit. Acestea pot fi solicitate de instutuțiile participante pentru a verifica istoricul de plată al clienților care solicită credite, dar și de persoanele fizice care pot să-și verifice doar situația personală. O persoană fizică poate solicita gratuit eliberarea propriului raport de credit doar o singură dată pe an, următoarele fiind taxate cu câte 6 lei.